Csendes koszorúzással emlékeztek meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 66. évfordulójáról Kárpátalján

Külföld, 2022.10.21

Stifter Ádám, a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára részvételével csendes koszorúzással emlékeztek meg Kárpátalján az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 66. évfordulójáról.

Ungváron pénteken a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, Beregszászi Konzulátusa, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség képviselői adóztak - az ukrajnai háború miatt csendes koszorúzással - az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei emlékének. Előző nap Beregszászon tartottak hasonló koszorúzást a vasútállomás melletti 56-os emlékműnél, ugyancsak a helyettes államtitkár részvételével.

A résztvevők Ungváron előbb az 1956-os emlékműnél, majd a jelenleg vizsgálati fogdaként működő korábbi börtön falán elhelyezett emléktáblánál helyezték el az emlékezés virágait. Az egykori börtönben a szovjet hatalom több száz magyar forradalmárt, valamint velük rokonszenvező kárpátaljai lakosokat tartott fogva.

Stifter Ádám a közmédia tudósítóinak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy 1956 az összmagyarság történelmében nagyon fontos dátum. "1956 emléke nem elválasztja , hanem éppen ellenkezőleg - összeköti a magyarokat, a kárpátaljaiakat és az ukránokat" - mondta, hozzátéve: a jelenlegi helyzet és 1956 között a szolidaritás jelenti a párhuzamot.

A rendezvényen részt vett és virágcsokorral tisztelgett a magyar hősök emléke előtt Miroszlav Bileckij, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció vezetőjének első helyettese.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!