Csökken a német építőipar forgalma az idén és jövőre

Külföld, 2020.11.17

Egy évtizede az első alkalommal csökkenhet az idén és jövőre a német építőipar forgalma az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a ZBD keddi közleménye alapján.

A ZDB (Zentralverband Deutsches Baugewerbe) számításai szerint 2021-ben nominálisan 1 százalékkal 137 milliárd euróra csökkenhet a német építőipar értékesítési árbevétele. Árkiigazítással pedig a csökkenés mértéke 3-4 százalék is lehet.

A folyó évet az építőipar a többi gazdasági ágazatnál sokkal jobb eredménnyel zárhatja, várhatóan nominálisan 2 százalék körüli forgalomnövekedést lesz majd képes elkönyvelni, ami reálértéken nagyjából 1 százalékos csökkenésnek felel meg.

Reinhard Quast, a szervezet elnöke szerint "a lakásépítés forgalma stabil marad ugyan, de az ipari ingatlanberuházásoknál nagy csökkenésre kell számítani". A feldolgozóipar és szolgáltatóipar romló kilátások miatt csökkenő beruházási hajlandóságát a költségvetésnek kellene közüzemi infrastrukturális beruházásokkal kompenzálnia - mondta.

Az ágazatban foglalkoztatottak száma az idén is és jövőre is 5 ezerrel emelkedhet és 2021 végén 880 ezer körül áll majd.
https://www.zdb.de/meldungen/baugewerbe-auswirkungen-der-corona-pandemie-in-2021-spuerbar
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!