Csökkent a francia ipari termelés novemberben

Külföld, 2021.01.08

Novemberben havi szinten 0,9 százalékkal csökkent a francia ipari termelés az októberi 1,9 százalékos növekedést követően - közölte  az Insee francia statisztikai hivatal pénteken.

Éves összevetésben az ipari termelés 4,6 százalékkal esett vissza.

Mindkét adat minimálisan jobb lett az elemzők által vártnál. Havi szinten 1 százalékos, éves összevetésben 5 százalékos csökkenést valószínűsítettek novemberre.

Havi szinten a feldolgozóipari termelés növekedése 0,5 százalékra lassult novemberben az októberi 0,8 százalékról.

A járvány robbanásszerű terjedése, illetve a megfékezését célzó szigorú intézkedések bevezetése előtti utolsó hónaphoz, februárhoz képest 4,1 százalékkal maradt el az ipar termelése, ezen belül pedig 4,2 százalékkal a feldolgozóiparé novemberben.

Az Insee ugyancsak pénteken tette közzé a külkereskedelmi mérleg alakulását tükröző adatokat. Eszerint novemberben az export 39,3 milliárd euróra emelkedett az októberi 38,9 milliárd euróról, miközben az import 43,5 milliárd euróról 42,9 milliárd euróra mérséklődött. A mérleg hiánya novemberben 3,6 milliárd euróra csökkent az októberi 4,6 milliárd euróról.

A június végével zárult három hónapban - a koronavírus-járvány által leginkább érintett időszakban - a francia hazai össztermék (GDP) 17 százalékkal csökkent az előző három hónaphoz képest, amikor 5,3 százalék volt a visszaesés.

A harmadik negyedévben a francia GDP nőtt a legnagyobb mértékben az Európai Unióban, 18,2 százalékkal negyedéves szinten.

A francia jegybank december közepi előrejelzése szerint 2020-ban mintegy 9 százalékkal csökken a francia GDP, idén és jövőre már közel 5 százalékos bővülés várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!