Csökkent a német jobbközép uniópártok támogatottsága

Külföld, 2021.08.11

Egy hét alatt három százalékponttal süllyedt a szeptemberi parlamenti választásra készülő Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének támogatottsága, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) pedig három százalékponttal erősödött egy szerdán ismertetett felmérés szerint.

Az RTL kereskedelmi televízió és az RTL csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából heti rendszerességgel készített, Trendbarometer nevű kutatás új adatai szerint a CDU/CSU-ra a választók 23 százaléka szavazna, ha nem szeptember 26-án, hanem a következő vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás.

A legnagyobb kormányzó erő támogatottsága három százalékponttal gyengült az előző heti 26 százalékhoz képest, és így már csak három százalékponttal vezet a változatlanul 20 százalékon álló Zöldek előtt.

Az eddigi koalíciós társ SPD támogatottsága 16 százalékról 19 százalékra emelkedett. Ez a szociáldemokraták legjobb eredménye 2018 áprilisa óta a Forsa közvélemény-kutató társaság felméréssorozatában.

A három nagy politikai erő támogatottsága többnyire együtt mozog a kancellárjelöltek támogatottságával. A legnépszerűbb Olaf Scholz szociáldemokrata jelölt - az Angela Merkel vezette kormány alkancellárja és pénzügyminisztere -, aki rendre jobban szerepel a felmérésekben, mint a pártja, és a Forsa új adatai szerint a szavazatok 26 százalékát szerezné meg, ha közvetlenül választanának kormányfőt Németországban.

Olaf Scholz támogatottsága így egy hét alatt 5 százalékponttal emelkedett.

A Zöldek jelöltje, Annalena Baerbock - aki nyár eleje óta rendre kevésbé népszerű, mint a pártja - két százalékpontos erősödés után 16 százalékon áll.

A CDU/CSU jelöltje, Armin Laschet CDU-elnök és észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök tovább gyengült, ezúttal három százalékpontot veszített és így 12 százalékon áll.

Armin Laschet személyes támogatottsága július közepe, azaz a tartományát és a szomszédos Rajna-vidék-Pfalzot sújtó árvízkatasztrófa óta gyengül. A tartományi kormányfő a választók többsége szerint nem kezelte megfelelően a csaknem 200 halálos áldozatot követelő természeti csapás körüli ügyeket, az újjáépítéshez szövetségi pénzügyminiszterként bőkezű támogatást ígérő szociáldemokrata kancellárjelölt teljesítményét viszont jónak értékelik a választók.

A Forsa adatai szerint a jelöltek személyes megítélése egyre inkább befolyásolja pártjuk támogatottságát. Ezt jelzi a többi között, hogy egy hét alatt hét százalékponttal 17 százalékra süllyedt azon választók aránya, akik szerint leginkább a CDU/CSU alkalmas az ország gondjainak megoldására.

A közvélemény-kutató társaság azt is kimutatta, hogy a választók 68 százaléka szerint Armin Laschet felelős a CDU/CSU csökkenő támogatottságáért, és minden második választó szerint az lenne a legjobb megoldás a pártszövetségnek, ha Armin Laschet átadná a kancellárjelöltséget a CSU-elnök bajor kormányfőnek, Markus Södernek.

A kisebb pártok támogatottsága nem változott. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szavazatok 12 százalékára számíthat. A jobbközép CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 10 százalékon, a szociáldemokratáktól balra álló Baloldal (Die Linke) 7 százalékon áll. A választók 9 százaléka azon pártok valamelyikére szavazna, amelyek várhatóan nem lépik át az 5 százalékos bejutási küszöböt. A bizonytalan szavazók és a nem szavazók együttes aránya 26 százalék.

A Forsa adatai kedvezőtlenek a CDU/CSU-nak azért is, mert veszélyeztetik legfőbb célját, miszerint nemcsak a legtöbb szavazatot kell összegyűjteni szeptember 26-án, hanem úgy kell szerepelni, hogy csak CDU/CSU-vezetésű kormány alakulhasson. A felmérésből kibontakozó parlamenti erőviszonyok alapján viszont az is lehetségesnek tűnik, hogy Zöldek-SPD-FDP vagy Zöldek-SDP-Baloldal összetételű koalíció kormányozza majd Németországot a Bundestag-választás után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!