Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Külföld, 2023.02.03

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.

Az S&P Global gazdaságkutató intézet pénteken ismertetett felmérése szerint az oroszországi szolgáltatóipari szektor üzleti aktivitása januárban 48,7 pontra emelkedett a decemberi 45,9 pontról.

Az S&P Global index 50 pont alatti értéke az üzleti aktivitás csökkenését, az 50 feletti pedig növekedését jelzi. A januári mutató azt jelzi, hogy a múlt hónapban lassult a visszaesés decemberhez képest.

A jelentés szerint januárban is folytatódott a szektor aktivitásának visszaesése a gyenge kereslet következtében. A visszaesés azonban nem volt olyan erős, mint decemberben, amit a vállalatok a sikeres agresszívebb marketingkampányoknak tulajdonítottak. Az exportkereslet mérsékelt maradt, az új exportrendelések visszaesésének üteme erős volt.

A jelentés szerint a költségek jelentősen nőttek januárban, amit az emelkedő beszállítói árak, a magasabb bérek és a növekvő rezsiköltségek okoztak. Annak ellenére, hogy a cégek megpróbálták áthárítani a költségeket az ügyfelekre, az eladási árak inflációja decemberhez képest lassult, a növekedés két éve a leglassabb volt.

Decemberhez viszonyítva januárban derűlátóbbak voltak az orosz szolgáltatók a következő 12 hónap termelési kilátásaival kapcsolatban.

A felmérés szerint a munkaerő már a hatodik hónapja csökkent januárban elsősorban az új megrendelések visszaesése miatt. A munkaerő csökkenés mértéke azonban jelentéktelen volt, és tavaly szeptember óta a legalacsonyabb lett.

A szolgáltatóipari és a csütörtökön ismertetett feldolgozóipari adatok összesítésével képzett januári kompozit BMI 49,7 pontra nőtt a decemberi 48 pontról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!