Csökkent az orosz szolgáltatóipari szektor teljesítménye októberben

Külföld, 2020.11.05

Három hónap növekedés után októberben már csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye - derül ki a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet csütörtökön ismertetett adataiból.

Az októberi orosz szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 46,9 pont lett, jóval elmaradt a szeptemberi, még növekedést jelző 53,7 ponttól.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének zsugorodását jelenti.

A mutató áprilisban került idei mélypontjára, 12,2 ponttal, ami a koronavírus-járvány terjedését lassítani hivatott intézkedések a következménye volt.

Az index 2016 óta rendre a vízválasztónak számító 50 pont fölött mozgott az idén márciusig.

Az októberi szolgáltatóipari index valamennyi almutatója esett, de különösen a kereslet, az új megrendelések és a foglalkoztatás alakulását mérő index romlott.

Októberben a szolgáltatóipari és (a már korábban közölt) feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexből képzett kompozit mutató a csökkenő teljesítményt jelző 47,1 pontra gyengült a szeptemberi 53,7 pontról .

A Markit elemzői az októberi adat alapján 9,5 százalékos orosz GDP-csökkenést várnak a folyó negyedévre éves összevetésben, és arra számítanak, hogy a gazdaság zsugorodása folytatódik a jövő év első három hónapjában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!