Csökkentek tavaly a német feldolgozóipar kutatás-fejlesztési beruházásai

Külföld, 2021.03.11

A 2020-as krízisévben csökkentek a német feldolgozóipari vállalatok kutatási-fejlesztési beruházásai a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése alapján.

Az ifo kimutatása szerint tavaly az értékesítési árbevétel 3,2 százalékára csökkentek a kutatási fejlesztési kiadások a feldolgozóipari ágazatokban a 2016-tól 2019-ig terjedő periódus 3,5 százalékos átlagáról.

Különösen nagy volt a csökkenés az autóipari vállalatok körében, ahol 6,9 százalékról 4,8 százalékra csökkent az arány, de még a gyógyszeriparban is kevesebbet költöttek kutatás-fejlesztésre, 7,2 százalék után 7,0 százalékot.

"A csökkenés nagy horderejű annak tükrében, hogy számos ágazatban az értékesítési árbevétel is visszaesett" - mutatott rá Klaus Wohlrabe, az ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) felméréseinek a vezetője. "Biztató azonban, hogy a kutatási és fejlesztési tevékenységet végző vállalatok aránya viszont 65,8 százalékról 68,6 pontra emelkedett" - tette hozzá.

Mindazonáltal a kutatás-fejlesztési munkákat végző alkalmazottak száma az előző négy év 4,9 százalékáról 4,2 százalékra csökkent. A legnagyobb arányban a gyógyszeriparban foglalkoznak az alkalmazottak kutatás-fejlesztéssel, 12,8 százalékuk, azonban ez is kevesebb az előző évek 15,1 százalékos átlagánál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!