Csökkenti a kabuli nagykövetség munkatársainak számát az amerikai külügyminisztérium

Külföld, 2021.08.12

(MTI) -Csökkenti a kabuli nagykövetség munkatársainak számát az amerikai külügyminisztérium, mivel a tálibok erőszakos offenzívája országszerte azzal fenyeget, hogy megbuktatják az afgán kormányt - jelentette be csütörtökön Ned Price, a külügyi tárca szóvivője.

"Amint azt már korábban is mondtuk, a tálib katonai tevékenység fokozódása, valamint az ebből eredő erőszak és instabilitás komoly aggodalomra ad okot Afganisztánban. Tovább csökkentjük a polgári állományunk számát Kabulban, tekintettel a változó biztonsági helyzetre" - mondta a szóvivő.

Price hangsúlyozta, hogy a nagykövetség továbbra is nyitva marad, és folytatják a diplomáciai munkát, beleértve azon afgán állampolgárok speciális bevándorlási vízumának feldolgozását, akiket a tálibok erőszakkal fenyegetnek, mert az Egyesült Államoknak dolgoztak a háború során. Nagykövetségünk nyitva marad, és diplomáciai missziónk kitart" - fogalmazott a külügyminisztérium szóvivője.

Ezzel párhuzamosan John Kirby, a védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy ideiglenesen további 3000 katonát küldenek Afganisztánba, hogy segítsék a nagykövetség személyzetének távozását. A tárca szóvivője hozzátette: a katonák két napon belül érkeznek Afganisztánba, hogy segítsenek a kabuli repülőtéren a részleges evakuálásban.

A tálibok májusban indítottak átfogó offenzívát a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Az elmúlt napokban számos várost elfoglaltak, és több tartományi székhely is az ellenőrzésük alá került. Egyes becslések szerint már az ország kétharmadát a tálibok felügyelik. A beszámolók szerint folyamatosan nő a polgári áldozatok száma, és több magas rangú afgán tisztviselő is életét vesztette.

Joe Biden amerikai elnök április közepén jelentette be, hogy az amerikai csapatok a New York-i terrortámadás huszadik évfordulójáig, idén szeptember 11-ig kivonulnak Afganisztánból, azonban később augusztus 31-re módosította az időpontot.

Az Egyesült Államokban a katonai kivonulás ellenzői a tálibok közelmúltbeli offenzívái után újabb bírálatokat fogalmaztak meg az elnökkel szemben. Sokak szerint - tekintettel az afganisztáni helyzet romlására - Bidennek meg kellene változtatnia a döntését. Mike Rogers, Alabama állam republikánus képviselője, aki a képviselőház fegyveres szolgálatok bizottságának (Armed Services Committee) tagja, úgy fogalmazott: Bidennek "irányt kell változtatnia, vagy felelősségre kell őt vonni a döntéséért."

Az amerikai elnök a fokozódó kritikák ellenére kitart a csapatkivonás mellett, és kedden újságíróknak azt mondta: nem bánta meg a döntését. "Több mint ezer milliárd dollárt költöttünk 20 év alatt. Több mint 300 ezer afgán katonát képeztünk ki, és elláttuk őket modern felszereléssel. Az afgán vezetőknek össze kell fogniuk. Ezreket vesztettünk (.). Harcolniuk kell magukért, harcolniuk kell a nemzetükért" - fogalmazott Biden.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!