Dancila: Románia felkészült arra, hogy átvegye az uniós elnökséget

Külföld, 2018.11.13

Románia felkészült arra, hogy 2019 január elsejétől átvegye az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét - szögezte le keddi sajtóértekezletén Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök, a jobboldali államfő előző napi támadására válaszolva.

Klaus Iohannis a "demokrácia balesetének" nevezte a Dancila-kabinetet és leváltását sürgette, mert szerinte a kormány alkalmatlan arra, hogy ellássa az uniós elnökséggel járó feladatokat.

A miniszterelnök kedden viszont azt hangsúlyozta, hogy a menetrendnek megfelelően halad a felkészülés, időben vannak, mind az uniós elnökség programjának kidolgozása, mind szervezési, logisztikai szempontból. "Iohannis elnök úrtól és a politikai pártoktól pedig azt kérem, tartózkodjanak az olyan nyilatkozatoktól, amelyek csak ártanak Romániának. Az országnak egységre, jó románokra van szüksége, akiknek fontosabb az ország, mint önös érdekük" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy miként befolyásolhatja a román uniós elnökség kimenetelét az Európai Parlament Romániát elmarasztaló keddi határozata és az Európai Bizottság szintén kritikus hangvételű, legújabb igazságügyi jelentése, Dancila azt kérte: ne kössék össze az uniós elnökség kérdését az igazságügyi monitoringgal (az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmussal - CVM), vagy az EP "kétes valóságismereten alapuló" állásfoglalásával. A miniszterelnök szerint a román uniós elnökség sikerességét annak alapján kell megítélni, hogyan tudja kezelni azokat a vitás kérdéseket - a Brexitet, a brit kilépés utáni Európa megtervezését, az unió több éves költségvetési keretét, a kohéziós politikát, vagy agrártámogatást - amelyek az unió napirendjén szerepelnek.

A miniszterelnök kérésre sem árult el részleteket arról, mi váltotta ki Victor Negrescu európai ügyekért felelős, a küszöbön álló román uniós elnökség előkészítésével megbízott tárca nélküli miniszter váratlan lemondását, csak annyit mondott, hogy munkájával meg volt elégedve, utódjául pedig George Ciamba külügyi államtitkárt jelöli.

Dancila azt is bejelentette, hogy a másfél hónapja lemondott oktatási miniszter helyére - a tárcát korábban már háromszor is vezető - Ecaterina Andronescu szociáldemokrata szenátort jelöli. A miniszterek kinevezéséről Klaus Iohannis államfő ad ki elnöki rendeletet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!