Deák Dániel: a V4-eknek is kulcsfontosságú az osztrák választás

Külföld, 2019.09.29

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője úgy látja, hogy a visegrádi országok (V4) számára is kulcsfontosságú a vasárnapi osztrák választás eredménye.

Az elemző azzal indokolta vélerményét az M1 aktuális csatornán, hogy ha Sebastian Kurz - a közvélemény-kutatások által győzelemre esélyesnek tartott - Osztrák Néppárt vezetője újra az Osztrák Szabadságpárttal alakít kormánykoalíciót, ez egyfajta garancia lehet arra, hogy Ausztria, a V4-ek szövetségeseként, kitart bevándorlásellenes álláspontja mellett.

Deák Dániel azt mondta: a migráció kérdése központi eleme volt az osztrák választási kampánynak, és a lehetséges koalíciós partnerek közül a szabadságpárt programja áll legközelebb Sebastian Kurz migrációs politikájához.

Emlékeztetett: Sebastian Kurz külügyminisztersége és kancellársága idején a bevándorlás kérdésében mindig szembehelyezkedett a német kormány akaratával, és annak ellenére megtartotta migrációellenes álláspontját, hogy 2016-ban éles bírálatokat kapott Angela Merkel német kancellártól.

Megjegyezte: Sebastian Kurz nemrég megjelent önéletrajzi könyve szerint Angela Merkel informális csatornákon is megpróbálta rávenni arra, hogy ne támogassa a balkáni migrációs útvonal lezárását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!