December 23-ig biztosan működnek az amerikai szövetségi intézmények

Külföld, 2022.12.16

További egy hétre biztosítja az Egyesült Államok kormányzati intézményeinek működését az a törvény, amelyet csütörtökön éjszaka fogadott el a washingtoni szenátus, így egyelőre elhárítva az ország részleges leállását.

A Kongresszus felsőházában megszavazott jogszabály december 23-ig ad időt a törvényalkotóknak arra, hogy megállapodjanak a 2023-as pénzügyi évre szóló, 1,7 milliárd dolláros költségvetés részleteiről. A törvényt szerdán az alsóház, a képviselőház tagjainak többsége is támogatta.

A szavazást megelőzően a szenátusi demokratákat vezető Chuck Schumer azt mondta, hogy jó úton vannak az egyezség felé, de még sok munka van hátra, amihez nem elegendő a most pénteki, törvényi határidőig rendelkezésre álló két nap.

A kormányzat intézményeinek működését biztosító, átmeneti költségvetéssel kapcsolatban a képviselőházi republikánusok azt szerették volna, ha az a jövő év elejéig mozgásteret adott volna az egyeztetésekre, és már a január 3-án megalakuló új Kongresszus hozta volna meg a végső döntést, mert az új törvényhozás alsóházában a republikánusok lesznek többségben.

Az 1,7 milliárd dolláros szövetségi kiadást tartalmazó költségvetés kereteiről kedden már megállapodtak a republikánusok és a demokraták, viszont a részletekről és még mintegy 25 milliárd dollárról komoly vita van.

A költségvetés az október 1-jén kezdődött 2023-as pénzügyi évre szóló kiadási terveket részletezi, és az országos hatáskörű intézmények finanszírozását kell belőle biztosítani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!