Decemberben csökkentek éves bázison a termelői árak Németországban

Külföld, 2020.01.20

A vártnál kisebb mértékben emelkedtek decemberben a termelői árak Németországban az előző havihoz képest, de szeptember óta a legkisebb mértékben csökkentek éves bázison a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői közleménye alapján.

Decemberben 0,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak Németországban az előző havihoz képest a várt 0,2 százalékos emelkedés helyett. Novemberben nem változtak havi bázison a termelői árak.

Az előző évihez képest decemberben 0,2 százalékkal csökkentek a termelői árak, a piaci várakozásokkal összhangban. Novemberben 0,7 százalék volt az éves árcsökkenés.

A termelő árak decemberi 0,2 százalékos éves csökkenése három hónapja, a szeptemberi 0,1 százalékos csökkenés óta a legkisebb volt. Szeptemberig az év eleje óta minden hónapban emelkedtek a termelői árak Németországban, de januártól egyre kisebb mértékben. Januárban még 2,6 százalék volt a termelőiár-infláció, ami augusztusra 0,3 százalékra mérséklődött.

Az alapanyagok ára 1,8 százalékkal csökkent decemberben az előző évihez képest, kisebb mértékben a novemberi 2,1 százalékos éves csökkenésnél. Az energiaárak szintén kevésbé csökkentek decemberben mint novemberben: évi 2,4 százalékkal 3,4 százalék után. A tartós fogyasztási cikkek ára decemberben a novemberivel megegyező 1,3 százalékos éves növekedést érte el. A nem tartós fogyasztási cikkek ára decemberben 3,6 százalékkal, novemberben 2,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Az energiaárak leszámításával a termelői árak decemberben 0,4 százalékkal emelkedtek a 2018 decemberihez képest és 0,2 százalékkal emelkedtek a 2019 novemberihez képest.

Az év egészében 1,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak a 2018-ashoz képest, amikor 2,6 százalék volt az áremelkedés az előző évihez képest.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2020/01/PD20_024_61241.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!