Dél-kínai-tengeri vita - A kínai hatóságok elítélik a hágai döntés miatti soviniszta megnyilvánulásokat

Külföld, 2016.07.20

Kínában a hatóságok és az állami média is elítélte szerdán azokat a szórványosan jelentkező soviniszta, Amerika-ellenes megmozdulásokat - köztük a KFC gyorséttermi lánc bojkottjára tett felhívást -, amelyeket a dél-kínai-tengeri vitában múlt héten született bírósági döntés váltott ki.

A kínai lakosság, csakúgy mint a kormány, visszautasítja a Fülöp-szigetek által indított választottbírósági eljárás lezárásaként kihirdetett ítéletet, amely szerint Kínának nincs történelmi előjoga a dél-kínai-tengeri területek feletti szuverenitás követelésekor.

A kínai közvéleményben uralkodó nézet, hogy a Fülöp-szigeteket, illetve korábbi elnökét Washington biztatta fel beadványának benyújtására; Manilát ugyanis egy amerikai ügyvédi iroda segítette. A döntés betartását ugyancsak a szigetország szövetségese, az Egyesült Államok követelte a leghangosabban.

Hopej, Csiangszu, Santung és Hunan tartományban ezért sokan úgy döntöttek, hogy az amerikai KFC gyorsétteremláncnál fejezik ki tiltakozásukat. Molinójukon, transzparenseiken amerikai, japán és Fülöp-szigetekei vállalatok bojkottjára szólítottak fel, és arra, hogy az emberek "legyenek hazafias kínaiak". Több helyütt nem engedték be az embereket az étterembe, vagy a bent lévőket inzultálták. A helyszínre rendőröket kellett vezényelni.

A helyi hatóságok arra szólították fel a lakosságot, hogy ne vegyenek részt effajta, a közösségi médiában szervezett "törvénytelen tiltakozásokban".

A kínai internet számos bírálat és indulatos megnyilatkozás színtere volt az elmúlt napokban, szerkesztett videoklipek, poszterek, fotók keringtek a világhálón, kifejezve az üzenetek továbbítóinak kiállását Kína területi követelése, az ország szuverenitásának védelme mellett.

Az egyik első klipen kalapáccsal szétvertek egy iPhone-t, amely Barack Obama amerikai elnök háttérképével szólalt meg. Ezt több hasonló videó követte, köztük egy a készülékek nyilvános, csoportos roncsolásáról. A cenzorok a világhálóról igyekeznek eltüntetni a szélsőséges megnyilvánulásokat, vagy akadályozzák azok online továbbküldését.

Szerdán egy mikroblogon közzétették egy hangcsoui vállalat felhívásának másolatát, amely azzal fenyegeti munkatársait, hogy ha vásárolnak maguknak a hamarosan megjelenő iPhone 7-esből, elbocsátják őket, és sosem alkalmazzák őket újra. Egyúttal segítséget nyújtanak a már ilyen amerikai okostelefonnal rendelkezőknek azok megsemmisítésében. Őket kárpótolják, a márkát váltókat egyszeri támogatásban részesítik.

Számos online felhívás jelent meg a Fülöp-szigeteki áruk, gyümölcsök bojkottjára is. Az online áruházak eladói máris kiegészítették hirdetéseiket azzal, hogy termékeik nem a Fülöp-szigetekről származnak.

Peking hivatalosan nem hozott büntetőintézkedéseket Manilával szemben - jelentette be Kao Jan kereskedelmi miniszterhelyettes. Közölte: ezzel szemben Kína arra készül, hogy tovább mélyítse gazdasági, kereskedelmi kapcsolatait az ASEAN-országokkal, köztük a Fülöp-szigetekkel.

A kínai média határozottan elítélte és bírálta a KFC-knél történt demonstrációkat, mondván, hogy a tüntetők beavatkoznak egy diplomáciai folyamatba, megaláznak másokat. A megnyilvánulásokat nem tartják hazafiasnak, hanem sovinisztának, károsnak írják le, az elkövetőiket pedig előállíttatnák.

2012 őszén országos méretű tüntetéshullámmal reagáltak Kínában arra, hogy Japán államosította a Kelet-kínai-tenger egy szigetcsoportját. A Kína és Japán által is magáénak vallott - lakatlan - szigeteket érintő lépés miatt a tömegeket megmozgató tüntetések helyenként erőszakossá váltak, jelentős anyagi károkat okoztak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!