Diplomáciai feszültséget okozott Horvátország és Bosznia-Hercegovina között a The Jerusalem Post cikke

Külföld, 2019.07.31

Diplomáciai feszültséget okozott Horvátország és Bosznia-Hercegovina között a The Jerusalem Post című izraeli lap cikke, amely szerint Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő Reuvén Rivlin izraeli államfővel zárt ajtók mögött arról tárgyalt, hogy Bosznia-Hercegovina instabil állam és a militarista iszlám ellenőrzése alatt áll, melyet Iránhoz és terrorista szervezetekhez köthető emberek irányítanak - jelentette a helyi média szerdán. A horvát államfő cáfolta, hogy ilyet mondott volna.

Kolinda Grabar-Kitarovic khorvát újságíróknak úgy nyilatkozott: semmi ilyet nem mondott sem az izraeli államfőnek, sem Benjámin Netanjahu kormányfőnek, csak annyit, amennyi a közös sajtótájékoztatójukon is elhangzott kedden, mégpedig, hogy azt szeretné, ha Bosznia-Hercegovina mielőbb az Európai Unió (EU) tagjává válna.

"Nem tudom, honnét ez a nyilatkozat, mert nem beszéltem egyetlen újságíróval sem, nem adtam interjút, kivéve azt a sajtótájékoztatót, amelyen önök is jelen voltak" - mondta a horvát újságíróknak Grabar-Kitarovic szerdán.

A cikk miatt a háromtagú boszniai államelnökség horvát és bosnyák tagja, Zeljko Komsic és Sefik Dzaferovic élesen bírálta a horvát kormányfőt állítólagos kijelentése miatt. Komsic szerint nem Bosznia-Hercegovina instabil, hanem Grabar-Kitarovic, míg Sefic úgy vélte: a horvát államfő hazugságokat terjeszt és idegengyűlöletet kelt, valamint Horvátország szerinte "fasiszta politikát" folytat Boszniával szemben. Szarajevóban hétfőn a külügyminisztériumba kérették a horvát nagykövetet is.

A horvát sajtó megkereste a The Jerusalem Post újságíróját, aki megpróbálta csökkenteni cikke súlyát. Greer Fay Cashman horvát újságíróknak telefonon úgy nyilatkozott: "amikor azt írtam, hogy Bosznia-Hercegovina a militarista iszlám ellenőrzése alatt áll, nem Bosznia-Hercegovinára, mint államra gondoltam, csak (a társadalom) egyes elemeire, (...) ez nem nagy történet". Mindazonáltal kiállt amellett, hogy a horvát államfő az általa említett a kontextusban beszélt Bosznia-Hercegovináról.

Kolinda Grabar-Kitarovic az izraeli újság állításai mellett elutasította a bosznia-hercegovinai bírálatokat is. Mint mondta, eljött az ideje annak, hogy Horvátország felülvizsgálja kapcsolatát Bosznia-Hercegovinával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!