Diplomáciai források: EU-szankciók várhatók Kína ellen az ujgurokkal szembeni bánásmód miatt

Külföld, 2021.03.17

Az Európai Unió tagállamai megállapodtak abban, hogy szankciókat vezetnek be kínai tisztségviselők ellen a pekingi vezetésnek az ujgur muszlim kisebbséggel szembeni elnyomó bánásmódja miatt - közölték szerdán Brüsszelben uniós források azt követően, hogy a tagországok kormányait képviselő diplomaták megvitatták a témát.

Hozzátették, hogy a végső döntést várhatóan a jövő héten hozzák meg. Az unió a tervek szerint több kínai illetékest beutazási tilalommal, illetve számláik zárolásával sújt.

Ming Csang, az Európai Unió mellett működő kínai képviselet vezetője azonnal elutasítóan reagált a beszámolókra. Úgy vélte, hogy a bevezetendő korlátozó intézkedések hazugságon alapulnak, és szándékosan aláásnák Kína nemzetbiztonsági és fejlesztési törekvéseit.

"Párbeszédet akarunk konfrontáció helyett. Az EU-nak ezt még egyszer meg kellene gondolnia. De ha ragaszkodnak ezen az eszközök használatához, Kína nem fog meghátrálni, és teljesíti népe felé tett kötelezettségeit" - fogalmazott a nagykövet a források szerint.

Emberi jogi csoportok szerint a muszlim kisebbségi csoportokhoz tartozó mintegy 1,5 millió embert, köztük ujgurokat, kazahokat és egyéb kisebbségeket zártak átnevelőtáborokba a kínai hatóságok az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. A foglyokat kényszermunkának és sterilizációnak vetik alá, továbbá erőszakos módszerekkel próbálják átalakítani politikai gondolkodásukat, hogy a Kínai Kommunista Párt (KKP) iránti hűségre kötelezzék őket.

A pekingi vezetés ezt tagadja, szerintük az ujgurokat valójában szakképző központokban képezik egyebek között a vallási szélsőségesség elleni harc céljából.

Az uniós diplomaták arról is beszámoltak, hogy a 27 EU-tagállam Észak-Koreával, Eritreával, Dél-Szudánnal, Líbiával és Oroszországgal szemben is kész további korlátozó intézkedéseket bevezetni a tavaly év végén elfogadott - emberi jogi jogsértések esetén alkalmazandó - általános szankciórendszer keretében. Belső források szerint az Oroszország elleni új szankciók a Csecsenföldön elkövetett visszaélések felelőseit fogják célozni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!