Donald Trump amerikai elnök szerint Észak-Korea nem sértette meg az Egyesült Államokkal kötött megállapodást

Külföld, 2019.08.02

Donald Trump pénteken közzétett Twitter-bejegyzéseiben igyekezett jelentékteleníteni Észak-Korea legújabb rakétakísérleteit. Az amerikai elnök szerint ezek a kísérletek nem sértették meg a Szingapúrban aláírt kétoldalú megállapodást.

Az elnök több mikroblog-bejegyzésben foglalkozott Észak-Korea legújabb, három rakétakísérletével.

"Ezek a rakétakísérletek nem sértették meg a Szingapúrban aláírt megállapodásunkat, és nem is vitattuk meg a rövid hatótávolságú rakéták ügyét, amikor kezet ráztunk" - írta Trump. Elismerve, hogy a kísérletek "megsérthettek ENSZ-határozatot", azt hangoztatta: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető "nem akar kiábrándítani engem azzal, hogy visszaél a bizalmammal".

Az amerikai elnök kifejtette, hogy Kim Dzong Unnek szerinte "csodálatos elképzelései vannak" országa jövőjéről, és úgy vélte, hogy ezeket csakis az Egyesült Államok és ő válthatja valóra. "Helyesen fog cselekedni, mert túlságosan is okos ahhoz, hogy ne így tegyen, és nem akarja kiábrándítani a barátját, Trump elnököt" - írta Trump elnök.

Kim Dzsong Un rendszere pénteken hajnalban hajtott végre újabb rakétakísérleteket. Ez volt két nap alatt a második, nyolc napon belül pedig a harmadik teszt. Dél-koreai tájékoztatás szerint két, rövid hatótávolságú, ballisztikus rakétát próbáltak ki, Észak-Korea keleti partvidékéről indítva őket a Japán-tenger fölé. 220 kilométeres repüléssel 25 kilométeres magasságot értek el. Szöulban arra gyanakodnak, hogy új fegyverről van szó.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa Nagy-Britannia, Németország és Franciaország kérésére csütörtökön zárt ajtók mögötti, rendkívüli ülést tartott az ügyben. A BT határozatai tiltják Észak-Koreának, hogy bármilyen típusú ballisztikus rakétát teszteljen. Az ülést kezdeményező mindhárom ország elítélte az újabb észak-koreai kísérleteket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!