Donald Trump Baltimore városát és egyik demokrata párti kongresszusi képviselőjét bírálta

Külföld, 2019.07.29

Belpolitikai vitát gerjesztett Donald Trump amerikai elnök azzal, hogy az elmúlt két napban több Twitter-bejegyzésben is keresetlen szavakkal bírálta Baltimore városát és egy, onnan való demokrata párti kongresszusi képviselőt.

Az elnök "undort keltő, patkányokkal és rágcsálókkal fertőzött" városnegyedként írta le Baltimore azon városrészét, amelynek képviselője Elijah Cummings, a szövetségi képviselőház ellenőrzési bizottságának elnöke, Donald Trump egyik bírálója.

Trump szerint a városnegyed - amely Baltimore nyugati részén fekszik - "élhetetlen". Trump rasszistának nevezi Cummingsot, és azt írja, hogy amennyiben ő "több időt töltene Baltimore-ban, talán segíthetne megtisztítani ezt a veszélyes és mocskos helyet". Majd egy másik Twitter-bejegyzésben azt írta: "hová megy az a sok pénz? Mennyit loptak el belőle? Azonnal ki kell vizsgálni e korrupt felfordulást!"

Egyik bejegyzésében Trump közzétett egy megdöbbentő videót, amelyen két afroamerikai fiatal a nyílt utcán súlyosan bántalmaz egy - ruhájából ítélve muzulmán - férfit, ütlegeli, majd rugdossa őt a földön, majd kirabolja az eszméletlenül fekvő áldozatot. Trump hozzáfűzi, hogy Baltimore "erőszak sújtotta hely", ahol a legnagyobb a gyilkosságok számra az országban.

Egy újabb bejegyzésben videót tett közzé a bírált városrészről. A videón szeméthegyekkel elborított utcák láthatóak. "A demokraták szerint ez egy csodálatos hely. Szeretik azt látni, hogy a fekete emberek ilyen mocsokban élnek" - írta a videó mellé.

A demokrata párti politikusok felháborodottan utasították vissza az elnök állításait, és mivel a bírált Elijah Cummings afroamerikai politikus, "rasszistának" bélyegezték Trumpot. Nancy Pelosi házelnök szintén Twitteren reagált. "Elijah Cummings az emberi jogok és a gazdasági igazságosság egyik bajnoka a kongresszusban és az országban, szeretett vezető Baltimore-ban, és megbecsülésnek örvendő kolléga. Valamennyien visszautasítjuk a rasszista támadásokat ellene" - fogalmazott a házelnök. Republikánus politikusok védelmükbe vették az elnököt. Mick Mulvaney, a Fehér Ház kabinetfőnöke a CBS televízió vasárnapi heti politikai vitaműsorában úgy fogalmazott: megérti, hogy az elnök megjegyzéseit rasszistaként is érzékelhetik, szerinte Trump túlzásokba esve fogalmazott.

Maga Donald Trump vasárnap késő délután újabb mikroblog-bejegyzésben utasította vissza, hogy rasszista volna. "Nincs abban semmi fajgyűlölő, ha egyszerűen kimondjuk, amit többen úgyis tudnak, hogy Elijah Cummings rettenetes munkát végzett a választókörzetében élőkért, és magáért Baltimore-ért is" - fogalmazott.

Elijah Cummings a képviselőház ellenőrzési bizottságának elnöke. Az általa vezetett bizottság csütörtökön 23:16 arányban megszavazta, hogy beidézi képviselőházi meghallgatásra a Fehér Ház egyes tisztségviselőit, köztük az elnök lányát, Ivanka Trumpnak és a vejét, Jared Kushnert.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!