Donald Trump Elnöki Szabadság-érdemrenddel tüntette ki az amerikai közélet és szórakoztatóipar hét személyiségét

Külföld, 2018.11.17

(MTI) - Donald Trump Elnöki Szabadság-érdemrenddel tüntette ki pénteken az amerikai közélet és szórakoztatóipar hét személyiségét, köztük hárman posztumusz részesültek az elismerésben.

A Fehér Házban tartott ceremónián az elnök kitüntette a politikától most visszavonuló Orrin Hatch republikánus szenátort, a jótékonysági tevékenységéről ismert Miriam Adelson izraeli amerikai orvost, Alan Page jogászt, a minnesotai legfelsőbb bíróság tagját és Roger Staubachot, a Dallas Cowboys profi labdarúgócsapat játékosát.

Posztumusz - azaz haláluk utáni elismerésben - részesítette az elnök Antonin Scaliát, az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság 2016-ban elhunyt konzervatív főbíráját, az 1948-ban elhunyt Babe Ruth egykori legendás profi baseball-játékost, valamint a rock néhai királyát, az 1977-ben elhunyt Elvis Presleyt.

Az érdemrend átadásakor Trump méltatta a kitüntetetteket. Orrin Hatchról - aki 41 esztendőn keresztül képviselte a washingtoni törvényhozásban Utah államot - megjegyezte: "az első pillanattól kezdve kedvelt engem, következésképpen én is kedvelem őt". Miriam Adelsonról, aki férjével, a kaszinómágnás Sheldon Adelsonnal együtt a Republikánus Párt egyik legnagyobb adományozója - és Donald Trump elnökválasztási kampányát is 30 millió dollárral segítő - anyagi támogatója, elmondta, hogy orvosként milyen szerteágazó jótékonysági tevékenységet folytat az Egyesült Államokban és Izraelben egyaránt. Hasonlóképpen méltatta Alan Page bírót, aki korábban a profi labdarúgó-liga játosaként is elismerést vívott ki.

Az ünnepségen más vendégek mellett részt vettek a szövetségi legfelsőbb bíróság tagjai, köztük a nemrégiben bordáját tört Ruth Bader Ginsburg is.

Az Elnöki Szabadság-érdemrend a legmagasabb rangú civil kitüntetés az Egyesült Államokban. Még Harry Truman elnök alapította 1945-ben, akkor a második világháborúban szolgálatot teljesítő civilek elismerésére. John F. Kennedy elnök 1963-ban élesztette fel e hagyományt, és az érdemrendet azóta már az Egyesült Államok nemzeti érdekeiért és a világ megbékéléséért különösen sokat munkálkodók elismeréseként nyújtják át.

Odaítéléséről a mindenkori amerikai elnök személyesen dönt. Elnöki-érdemrendet kapott, mások mellett, például XXIII. János pápa (1963), Gregory Peck filmszínész (1969), Henry Kissinger politikus (1977), Tennessee Williams író (1980), Teréz anya (1985), Margaret Thatcher brit kormányfő (1991), vagy Nelson Mandela, dél-afrikai politikus (2002) és Teller Ede atomfizikus (2003).

Donald Trump elődje, Barack Obama nagy számban tüntette ki a művészvilág és s szórakoztatóipar személyiségeit, köztük például Ellen DeGeneres televíziós showműsor-vezetőt, Robert De Niro filmszínészt, vagy Tom Hanks és Barbra Streisand színészeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!