Donald Trump ismét a legfelsőbb bírósághoz fordult pénzügyi adatai védelmében

Külföld, 2019.12.05

Donald Trump amerikai elnök ügyvédjei ismét a legfelsőbb bírósághoz fordultak, hogy az elnök pénzügyeiről, illetve  adóbevallásairól ne kelljen kiadni információkat a képviselőház ellenőrzési bizottságának.

A képviselőház ellenőrzési bizottsága még áprilisban büntetés terhe mellett bekérte a Donald Trump korábbi személyes és vállalati pénzügyeit, köztük az adóbevallásait bonyolító könyvelőcégtől az elnök korábbi adóbevallásaira vonatkozó dokumentumokat. A demokrata párti törvényhozók azzal indokolták döntésüket, hogy a kormányzati etikára vonatkozó törvények esetleges felülvizsgálatához, frissítéséhez van szükségük az információkra.

Donald Trump ügyvédei már korábban a bírósághoz fordultak az ügyben, arra hivatkozva, hogy jogszerű törvényhozási célok híján nem indokolt a dokumentumok kiadása. Novemberben az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság igazat adott az ügyvédek beadványában megfogalmazottaknak, és megtiltotta a dokumentumok kiadását, de csak átmeneti időre.

Közben egy szövetségi kerületi bíróság, és a washingtoni fellebbviteli bíróság a demokrata párti törvényhozók kérését támogató döntést hozott. Ez késztette az amerikai elnök ügyvédjeit az újabb bírósági beadványra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!