TV műsor

Donald Trump ismét John Ratcliffe republikánus képviselőt jelöli a hírszerzés élére

Külföld, 2020.02.29

Ismét John Ratcliffe republikánus képviselőt jelöli az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) élére Donald Trump. Az amerikai elnök ezt a Twitteren közölte péntek este.

Az elnök tavaly nyáron - az addigi igazgató, Dan Coats távozása után - már jelölte egyszer Ratcliffe képviselőt, de augusztusban hirtelen visszavonta a jelölést. Azóta ideiglenes igazgatóként Joseph Maguire vezette a 17 amerikai hírszerző szervezetet összefogó csúcsintézményt. Február közepén Trump, szintén átmeneti időre, Richard Grenellt, az Egyesült Államok németországi nagykövetét bízta meg DNI irányításával. "Örömmel jelentem be John Ratcliffe képviselő jelölését az Országos Hírszerzés (DNI) igazgatójának" - írta Trump a Twitteren. "Nagyszerű tehetségével kiemelkedő" embernek minősítette jelöltjét.

Amennyiben Ratcliffe jelöltségét a szenátusi meghallgatás után megszavazzák, Richard Grenell - aki átmeneti időre történt jelölésekor megtartotta nagyköveti posztját is - visszatér Berlinbe.

A jelölésről szóló első kommentárok azonban kétségeket is megfogalmaztak a szavazás eredményességéről. Amikor ugyanis tavaly nyáron az elnök jelölte a texasi politikust, sajtójelentések szerint Richard Burr, a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke azt mondta, hogy Ratcliffe túlságosan is pártpolitikus e posztra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!