Donald Trump lerótta kegyeletét a washingtoni Martin Luther King-emlékműnél

Külföld, 2019.01.21

Donald Trump amerikai elnök hétfőn lerótta kegyeletét a washingtoni Martin Luther King-emlékműnél. A nemzeti ünnepen a meggyilkolt polgárjogi harcosra emlékeznek - születése évfordulóján - az amerikaiak.

Donald Trump az alelnök, Mike Pence kíséretében tett látogatást a washingtoni emlékműnél. Koszorút helyezett el, néhány szót váltott a jelenlévő újságírókkal, de nem válaszolt kérdésekre.

Az elnök Twitter-bejegyzést is közzétett. "Ma Martin Luther Kinget ünnepeljük, mert felemelte szavát olyan, az amerikaiak által nagy becsben tartott igazság mellett, mint az, hogy nem számít a bőrünk színe vagy a születésünk helye, Isten mindnyájunkat egyenlőnek teremtett" - fogalmazott Trump. Hozzátette: "ismételten elkötelezzük magunkat a minden amerikai számára kijáró egyenlőség és igazságosság, valamint (Martin Luther King) értékes álmainak valóra váltása mellett".

Az elnököt több médiumban is bírálat érte, mert a Fehér Ház által előzetesen kiadott programjában nem szerepelt megemlékezés Martin Luther Kingről.

Az 1968-ban egy memphisi motel balkonján meggyilkolt Martin Luther King születésnapja 1983 óta - Ronald Reagan elnök döntése következtében - szövetségi nemzeti ünnep az Egyesült Államokban.

A szövetségi hivatalok és ügynökségek - azok, amelyek a részleges kormányzati leállás idején is dolgoznak - zárva tartanak, miként a postahivatalok és a bankok sem nyitnak ki. Az atlantai Martin Luther King Nemzeti Emlékparkot, amely a részleges kormányzati leállás miatt zárva van - a Delta légitársaság adományának köszönhetően február 3-ig nyitva tartják. Ebben a parkban található az az Ebenezer baptista templom, ahol annak idején Martin Luther King prédikált.

Az Ebenezer templomban megemlékezést tartanak hétfőn, a washingtoni Kennedy Központban este koncertet rendeznek és több városban és településen - ahol az időjárás engedi - felvonulásokat szerveznek.

Hétfői számában a The Washington Post című lap két cikket is szentelt Martin Luther Kingnek. A "reménység megtestesítőjének" nevezte és szerkesztőségi állásfoglalásában úgy fogalmazott: manapság nagy szükség volna a közéletben King profetikus látomására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!