Donald Trump megismételte, hogy kész lezárni az amerikai-mexikói határt

Külföld, 2019.04.03

Az amerikai kormányzat kész lezárni az amerikai-mexikói határt, amennyiben a kongresszus nem lép azonnal a migráció megfékezése érdekében - ismételte meg szerda reggeli Twitter-bejegyzésében Donald Trump elnök.

Ismételten azt hangsúlyozta, hogy a határ térségében rendkívüli helyzet alakult ki. Azonnali cselekvést követelt a törvényhozóktól. "Ha nincs cselekvés a határ vagy a határokhoz közeli térség ügyében, lezárom a határt. Országos szükségállapot van" - írta a mikroblog-bejegyzésben.

Donald Trump az elmúlt napokban többször kijelentette, hogy lezárja a déli határokat, múlt pénteken pedig azt ígérte, ez még ezen a héten megtörténik. Kedden ugyan bejelentette, hogy Mexikó lépéseinek következtében enyhül a migrációs nyomás, de megerősítette: annak ellenére kész a határ lezárására, hogy az árthat az amerikai gazdaságnak. "Persze, hogy negatív hatása lesz a gazdaságra, de a biztonság fontosabb" - fogalmazott kedden a Fehér Házban újságíróknak. Hozzáfűzte: "a biztonság fontosabb számomra, mint a kereskedelem".

Közben nemcsak a gazdaság szereplői, hanem befolyásos republikánus politikusok is a határ lezárásának káros következményeire figyelmeztetik az elnököt. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője egy interjúban kedden azt mondta: "a határ lezárása katasztrofális hatással lehet országunk gazdaságára". Larry Kudlow, a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsának igazgatója a CNBC televízióban közölte: a kormányzat azon dolgozik, hogy a határokat a gazdaság károsítása nélkül zárja le. A gazdasági főtanácsadó részletekbe ugyan nem bocsátkozott, de megemlítette, hogy a teherautók és kamionok számára külön útvonalakat biztosítanának a szállítmányozás akadálytalan bonyolítására. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájának adatai szerint naponta mintegy 1,7 milliárd dollár értékű portékát szállítanak a határon.

A The New York Times című lap idézte a Moody's pénzügyi kutatással és hitelminősítéssel foglalkozó kutatóintézet elemzőjét, Mark Zandit, aki szerint a határok több hétig tartó lezárása mind Mexikóban, mind az Egyesült Államokban gazdasági recesszióhoz vezethet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!