Donald Trump tagadja a neki tulajdonított telefonbeszélgetést egy külföldi vezetővel

Külföld, 2019.09.20

Donald Trump amerikai elnök pénteken a Twitteren tagadta a neki tulajdonított telefonbeszélgetést egy külföldi vezetővel.

"A radikális baloldali demokraták éshíreket gyártó médiapartnereik az kis Adam Schiff (demokrata párti képviselő) vezetésével már megint itt vannak! Egy 'erősen pártos' bejelentő állítására alapozva azt hiszik, hogy talán valami 'szaftos' beszélgetést folytattam egy bizonyos külföldi vezetővel" - írta az amerikai elnök, ismételten tagadva, hogy vitatható telefonbeszélgetést folytatott volna egy külföldi vezető politikussal.

A The Washington Post című napilap csütörtökön arról írt, hogy az amerikai hírszerzés egyik munkatársa névtelen bejelentést tett, mely szerint az amerikai elnök "zavarba ejtő" beszélgetést folytatott egy külföldi vezetővel. A bejelentést az illető e hírszerzés belső ellenőrének, Michael Atkinsonnak tette meg, vizsgálatot kérve az ügyben. Trump már csütörtök este "hamis hírnek" minősítette a The Washington Post értesülését. Mint a mikroblogjában írta: "nem olyan buta", hogy ne tudná, egy külföldi telefonbeszélgetésénél még sokan vannak a vonalban, tehát nyilván nem mond vitatható dolgokat.

Közben a The Washington Post és a The New York Times meg nem nevezett forrásokra hivatkozva pénteken azt írta, hogy a bejelentés egy része az elnök állítólag Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott állítólagos beszélgetésére vonatkozik. A sajtójelentések azt állítják: Trump azt kérte Zelenszkijtől, hogy indítson vizsgálatot Joe Biden amerikai volt alelnök és fia, Hunter Biden ügyében. Az amerikai sajtó korábbi beszámolói szerint Joe Biden 2014-ben támogatta Viktor Janukovics akkori ukrán elnök megbuktatását és az új elnöknek, Petr Porosenkónak katonai támogatást ígért, de cserébe azt követelte, hogy Hunter nevű fiát tegyék meg az ukrán gázipari cég igazgatótanácsa tagjának. Ez így is történt.

Michael Atkinson, az amerikai hírszerzés ellenőrzési főigazgatója nem kívánta a bejelentés részleteit feltárni a nyilvánosság előtt, és a vizsgálatot sürgető demokrata párti törvényhozókhoz intézett levelében közölte, hogy titkosított információkról van szó.

Joseph Maguire, a valamennyi amerikai hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) ügyvezető igazgatója szintén visszautasította, hogy a témáról bármilyen részletet is megosszon, akár a törvényhozókkal is.

Közben Rudolph Giuliani, New York volt polgármestere, aki jelenleg Donald Trump ügyvédi csapatának egyik tagja, egy csütörtök esti televíziós interjúban elismerte, hogy ő valóban megkért egy magas rangú ukrán tisztségviselőt, hogy vizsgálják meg Joe Biden szerepét Ukrajnában.

Az interjú nyomán pénteken demokrata párti törvényhozók vizsgálatot sürgettek, annak kiderítésére, hogy vajon Donald Trump és ügyvédje nyomást gyakorol-e az ukrán kormányra annak érdekében, hogy a 2020-as amerikai elnökválasztás idején hozzon nyilvánosságra kompromittáló dolgokat a választási vetélytársáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!