TV műsor

Donald Trump telefonon egyeztetett a dél-koreai elnökkel az atomfegyver-mentesítésről

Külföld, 2019.05.07

Donald Trmp amerikai elnök telefonon egyeztetett Mun Dzse In dél-koreai elnökkel az Észak-Korea atomfegyver-mentesítése érdekében teendő lépésekről - jelentette be kedd délután a Fehér Ház.

Az egyeztetés még a hét végén volt, de az amerikai elnöki hivatal csak kedden adott róla tájékoztatást. A közlemény szövege szerint "a két vezető megvitatta a közelmúlt fejleményeit (Észak-Koreában) és azt, hogy hogyan érhető el Észak-Korea végleges és teljes körűen ellenőrizhető atomfegyver-mentesítése".

Phenjan a hét végén fegyverkísérleteket hajtott végre, amelyeket az észak-koreai állami hírügynökség "csapásmérő gyakorlatoknak" nevezett. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter erre reagálva vasárnap azt mondta: ezek a fegyverek az Észak-Korea melletti vizekben landoltak, és nem jelentettek veszélyt az Egyesült Államokra, Dél-Koreára vagy Japánra.

"Tudjuk, hogy ezek rövid hatótávolságú rakéták, és nem interkontinentális ballisztikus rakéták voltak" - fogalmazott egy televíziós interjúban az amerikai diplomácia irányítója. Donald Trump amerikai elnök pedig szombaton - közvetlenül a fegyverkísérletek híre után - Twitteren azt írta: "lesz megállapodás" Észak-Koreával.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség tájékoztatása szerint a Donald Trump és Mun Dzse In közötti beszélgetés mintegy 35 percig tartott, és a felek megvitatták az Észak-Koreának nyújtandó élelmiszersegély kérdését is.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!