Donald Trump telefonon egyeztetett a török államfővel

Külföld, 2019.08.29

Donald Trump amerikai elnök szerdán telefonon egyeztetett Recep Tayyip Erdogan török államfővel - jelentette be csütörtökön a Fehér Ház.  

Az amerikai elnöki hivatal közleménye szerint Trump és Erdogan beszélgetése a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatoktól kezdve a szíriai Idlíbben tapasztalható humanitárius helyzetig egy sor témakört felölelt. A Fehér Ház részleteket nem közölt.

Elemzők emlékeztettek: az egyeztetésre azt követően került sor, hogy a török államfő Moszkvából visszatérőben kifejtette, hogy nem lehet késlekedés az északkelet-szíriai biztonsági zóna létrehozásában. Washington és Ankara hosszas és nehéznek minősített tárgyalások után augusztus 7-én állapodott meg a török határ és az amerikaiak támogatta kurd milíciák ellenőrzése alatt lévő szíriai területek közötti biztonsági zóna létrehozásáról.

A hadműveleti központ létrehozását is előirányzó övezet célja, hogy megakadályozzon egy esetleges török hadműveletet a kurd milicisták ellen.

Ankara a szíriai kurdokat a törökországi szeparatista kurdok és az elszakadást hirdető török Kurd Munkáspárt (PKK) szövetségesének tartja.

Az Egyesült Államok ugyanakkor szorosan együttműködik a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milicista csoporttal a dzsihadisták elleni harcban, és katonai elemzők szerint a kurd harcosoknak döntő szerepük volt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzésében.

Erdogan szerdai interjúja szerint a biztonsági zóna létrehozásáról született amerikai-török megegyezés lehetővé teszi "az Eufrátesztől keletre eső vidékek megtisztítását a YPG-től".

A biztonsági övezetnek egyelőre nincsenek pontos határai. Abban azonban már megállapodtak a felek, hogy amerikaiak és törökök közösen járőröznek majd. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter korábban többször figyelmeztette Washingtont, hogy ne hajtson végre olyan manővereket, amelyekkel késleltetné a biztonsági zóna működésének megkezdését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!