Drasztikus szankciókat helyezett kilátásba a román miniszterelnök az üzemanyag árának indokolatlan emeléséért

Külföld, 2022.03.10

Gazdaságilag megalapozatlannak minősítette a romániai üzemanyagpiacon pánikot keltő jelentős áremeléseket, és drasztikus szankciókat helyezett kilátásba csütörtökön Nicolae Ciuca miniszterelnök.

Szerdán a küszöbön álló állítólagos ugrásszerű áremelések hírére a romániai gépkocsi-tulajdonosok országszerte megrohamozták a töltőállomásokat. A közösségi portálok és egyes hírtelevíziók arról számoltak be, hogy egyes benzinkutaknál hirtelen tíz lej (774 forint) fölé emelkedik majd a benzin és a gázolaj literenkénti ára, az eddigi 7-8 lejhez képest. Szerda estére több száz méteres sorok alakultak ki a benzinkutaknál, és egyes autósok nemcsak a gépkocsik üzemanyagtankját töltötték tele, hanem a csomagtartóba helyezett tartályokba is tankoltak, volt, aki hordókat, sőt nejlonzsákokat töltött tele üzemanyaggal.

Az energiaügyi miniszterrel, illetve az adóhatóság, a versenytanács és a fogyasztóvédelem vezetőivel folytatott csütörtöki tanácskozása után Ciuca közölte: kiterjedt és összehangolt ellenőrzést rendelt el valamennyi, kőolaj-termékeket forgalmazó cégnél, hogy megakadályozzon minden visszaélést és olyan törvénytelen árképzést, amelynek nincs gazdasági megalapozottsága.

Kijelentette: a román államnak kötelessége megvédenie polgárait, és a gazdaságot, különösképpen ebben - az ukrajnai háború miatti - bonyolult helyzetben.

"Senkinek sem fogom megengedni, hogy visszaéljen ezzel a helyzettel, hogy kapzsiságból, vagy más megfontolásból megpróbálja destabilizálni Románia gazdaságát és polgárai életét. Románia biztonságos ország, amely garantálja polgárai védelmét mindenféle agresszióval szemben és ezeknek a garanciáknak a gazdasági stabilitásra is ki kell terjedniük" - szögezte le a román miniszterelnök. Ciuca hozzátette: a román kormány senkinek sem engedi meg, hogy instabilitást idézzen elő és szigorúan megbüntet az ország gazdasági egyensúlyának megbontására irányuló "minden további kísérletet".

Korábban Virgil Popescu energiaügyi miniszter is arra utalt, hogy Románia ellen irányuló "hibrid" támadást sejt az üzemanyag-árak indokolatlan megemelése mögött.

Popescu szerda esti nyilatkozatában a MOL Romániát okolta a pánikért. A helyi sajtó szerint valójában az egyik, Bihar megyei (belényesi) MOL-partner töltőállomás volt az, amely elsőként emelte árait 11 lejre, miután szerdán már csak 8,6 lejért tudott a MOL lerakatából üzemanyagot vásárolni, és arról értesült, hogy csütörtöktől már tíz lej fölött lesz a nagybani ár.

Az energiaügyi miniszter szerint nincs ok a pánikra, a termelés növekedése nyomán a világpiaci ár csökkenése várható és nem áll fenn annak veszélye, hogy kifogyjon az üzemanyag a lerakatokból.

"Elegendő tartalékokkal rendelkezünk, nincs ok a robbanásszerű áremelésre, ne hagyjuk magunkat belesodorni hibrid háborúba" - írta közösségi oldalán a román energiaügyi miniszter.

A romániai versenytanács csütörtöki közleménye szerint az ország nyugati részén egyetlen benzinkútláncnál és néhány független töltőállomásnál regisztráltak nagymértékű üzemanyagár-emelkedést, amelyet a magyarországi üzemanyagárak befagyasztásának, illetve az emiatt kialakult állítólagos hiánynak tulajdonítottak.

Csütörtökre többnyire eltűntek a sorok a romániai benzinkutak elől, amelyek továbbra is 8 lej körüli áron forgalmazzák az üzemanyagot. A román-magyar közúti határátkelőkön azonban több órás sorok várakoznak, mivel - az ukrajnai menekülthullám mellett - a Magyarországra irányuló benzinturizmus is megnövelte a forgalmat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!