Dzerzsinszk polgármestere szerint nincs halottja a hadiüzembeli robbanásnak

Külföld, 2019.06.04

Igor Noszkov, az oroszországi Dzerzsinszk polgármestere kedden igyekezett megnyugtatni a város lakosságát afelől, hogy nem volt halálos áldozata a helyi Krisztall hadiüzemben a hétvégén bekövetkezett robbanásnak.

"Százszázalékos bizonyossággal állítom: nincsenek halottak. Minden centimétert átkutattunk, ellenőriztük a beléptetett személyek listáját, márpedig ott elég szigorú ellenőrzés van a kapunál" - nyilatkozott a Moszkvától mintegy 400 kilométerre keletre fekvő város polgármestere a helyi televízióban.

Noszkov felhívta a figyelmet arra, hogy közvetlenül a baleset után több mint húsz, később hamisnak bizonyult telefonos bejelentés érkezett a hatóságokhoz arról, hogy a dzerzsinszki üzletközpontok ellen robbantásos merényletek készülnek.

A helyi hatóságok egyébként arra hívták fel a figyelmet, hogy a közösségi médiában olyan híresztelések jelentek meg, amelyek szerint mintegy 200-an vesztették életüket a hadiüzem elleni "terrortámadásban".

Viktor Jacucenko, a rendkívüli helyzetek minisztériumának helyettes vezetője hétfőn azt a tájékoztatást adta, hogy a szombati robbanás következtében 116 ember sérült meg, közülük 18-an kórházi ápolásra szorulnak. A detonáció következtében a hadiüzem körzetében betörtek az ablakok.

A robbanóanyagok és -elegyek gyártásával az ötvenes évek óta foglalkozó Krisztall területén szombaton - sajtóértesülések szerint a biztonsági előírások megsértése miatt - több robbanás történt, amelyek következtében a létesítmény öt épülete összedőlt.

Az igazgatót egy nappal korábban, pénteken bocsátották el, éppen a biztonsági szabályok megsértése miatt. Őt tették felelőssé egy korábbi, áprilisban bekövetkezett robbanás miatt is, amelyben szintén megsemmisült egy téglaépület, de senkinek sem esett baja.

A körülbelül 250 ezer lakosú Dzerzsinszk Oroszország középső részén, a Nyizsegorodi megyében található. A Volga parti város az orosz vegyianyag-gyártás egyik nagy központja, területén háromtucatnyi iparvállalat működik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!