Edmund Stoiber: rugalmasabban kellene hozzáállni az illegális bevándorlás kérdéséhez

Külföld, 2019.11.08

Az illegális bevándorlás európai probléma, európai szinten kell megoldani, de a kvótás szabályozás nem visz előrébb, helyette sokkal rugalmasabban kellene hozzáállni a szolidaritás kérdéséhez - mondta Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök pénteken az M1 aktuális csatornán adott interjúban.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) tiszteletbeli elnöke kijelentette: egyetért Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel abban, hogy rendre és emberiességre van szükség az illegális bevándorlás kérdésében, a rend pedig azt jelenti, hogy a határokon kell eldönteni, hogy jogosult-e valaki menekültstátuszra.

Ugyanakkor a migráció nem kizárólag magyar vagy német, hanem európai probléma, ezért fontos, hogy minél hamarabb európai megoldás szülessen, mert az nem tartható, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök a határok kinyitásával "zsarolja" az Európai Uniót (EU) - mondta a politikus.

Edmund Stoiber úgy vélekedett, a kvótás szabályozás nem visz előrébb, ezért rugalmasabban kellene hozzáállni a szolidaritáshoz, azaz a megoldáshoz minden tagországnak hozzá kell járulnia, de mindenki más módon vállalhatna részt belőle: egyes országok a bevándorlók befogadása helyett állíthatnának például több rendőrt.

A volt bajor miniszterelnök az erős nemzetállamok szerepét firtató kérdésre azt válaszolta, Európában az embereknek egyszerre van európai és nemzeti identitásuk, egy erős Európa pedig a nemzetekből áll össze. Európának arra kell törekednie, hogy egységes hangot képviseljen külpolitikai kérdésekben, hogy meg tudja védeni magát és be tudjon avatkozni a világpolitikába - emelte ki Edmund Stoiber.

A politikus a kelet-európai államokat az eltérő véleményük miatt érő bírálatokról azt mondta, figyelembe kell venni, hogy a kelet-európai országoknak, amelyek a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST) tagjai voltak, más a történelmük, ez alapján pedig érthető, hogy fontos nekik a szuverenitás és korlátozva érzik magukat az európai szerződések által. Be kell látni, hogy nem lehet mindent egy kaptafára működtetni, és megfelelő megértést kell tanúsítani egymás iránt - hangoztatta a volt miniszterelnök.

Edmund Stoiber az interjúban méltatta Magyarország szerepét a német újraegyesítés folyamatában, és úgy fogalmazott, "a magyarok bátorsága az 1980-as évek végén előkészítette a szabadságot", ezt pedig értékelni kell.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!