Edmund Stoiber szerint a belső migráció okozza a CSU támogatottságának gyengülését

Külföld, 2018.10.10

A Bajorországba irányuló német belső migrációnak tulajdonítható a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) támogatottságának visszaesése a vasárnapi törvényhozási (Landtag-) választásra készülő párt tiszteletbeli elnöke, Edmund Stoiber volt tartományi miniszterelnök szerint.

A tartomány gazdasági fejlődése révén "egyedülálló vándormozgalom" bontakozott ki, Németország "minden szegletéből tíz év alatt több mint egymillióan jöttek hozzánk, és nem tudhatja közülük mindenki, hogy a CSU-nak milyen nagy része van Bajorország sikerében" - mondta a veterán politikus a Madsack német médiacsoport regionális lapjaiban szerdán megjelent összeállításban.

Kiemelte, hogy a csak Bajorországban működő CSU-nak változatlanul mély a társadalmi beágyazottsága, a tartomány pedig minden mutató alapján a legjobb Németországban, "de minél nagyobb az elégedettség gazdaságilag, annál nagyobb szerepe van az érzékenységeknek".

Azzal kapcsolatban, hogy pártja a legutóbbi felmérések szerint a szavaztok 33-35 százalékára számíthat, szemben az öt évvel ezelőtti Landtag-választáson szerzett 47,7 százalékkal, azt mondta, hogy a felmérések csak "pillanatfelvételek" a választók hangulatáról, és vasárnapig még sok embert meg lehet győzni.

Kiemelte: valamennyi felmérés azt mutatja, hogy a választók fele még nem döntötte el, melyik pártra szavaz.

A felmérések alapján a tartományt 1962 óta egy ciklusnyi megszakítással (2008-2013) egyedül, abszolút többséggel kormányzó CSU valószínűleg csak a 18 százalékkal a második helyen álló Zöldekkel alakíthat kétpárti kormányt.

Edmund Stoiber erről azt mondta: nem tudja elképzelni, hogy a CSU stabil kormányt tud alakítani a baloldali irányultságú ökopárttal, mert alapvető, "fundamentális különbségek" vannak köztük "a környezet-, és energiapolitikától kezdve a gazdaságpolitikán át egészen a közbiztonságig és a migrációs politikáig".

Azzal kapcsolatban, hogy a CSU mostani elnöke, Horst Seehofer és a mostani tartományi miniszterelnök, Markus Söder a napokban egymást okolta a párt támogatottságának gyengüléséért, kiemelte, hogy követni kell a harminc éve elhunyt pártelnök-miniszterelnök Franz-Josef Strauss iránymutatását, amely szerint a CSU csak egységesen lehet sikeres.

Edmund Stoiber véleményét a belső vándorlás és a CSU támogatottságának összefüggéséről számos német politikai szakértő osztja. A német sajtóban közölt elemzések kiemelik, hogy a CSU kormányzati sikerei hozzájárulhatnak az abszolút többség várható elvesztéséhez, mert a munkalehetőségek bősége és a jó életkörülmények - például a magas színvonalú egészségügyi, oktatási és közlekedési infrastruktúra - tömegesen vonzzák az embereket, akik - bevándorlók lévén - nem a helyi politikai kultúrában nevelkedtek, szocializálódtak, és ezért a CSU nehezebben tudja elérni őket.

Ezzel kapcsolatban kiemelik, hogy a tartomány lakossága a legutóbbi, 2017-es adatok szerint 12 997 204 fő, ami több mint kétmillió fős növekedés a Németország újraegyesítése és a bajor gazdaság nagyszabású fellendülése előtti utolsó, 1987-es népszámláláson feljegyzett 10 902 643-hoz képest.

A CSU támogatottságának csökkenésében szerepe lehet a menekültügyi politika körül az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárttal, a német Kereszténydemokrata Unióval (CDU) folytatott vitáknak is, amelyek mérsékelt és kevésbé mérsékelt szavazókat is eltaszíthattak a párttól, a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), illetve a CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) felé.

Egy sor további tényezőnek is lehet szerepe, a többi között Horst Seehofer és Markus Söder belső hatalmi küzdelmének, amelyben Horst Seehofer az idén márciusban arra kényszerült, hogy átadja a tartományi kormányfői tisztséget vetélytársának. A pártelnöki pozíciót sikerült megtartania, és bekerült a szintén márciusban megalakult szövetségi kormányba, amelyben a belügyminisztériumot vezeti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!