Egy amerikai szövetségi bíró átmeneti időre felfüggesztette Donald Trump illegális migrációt fékező rendeletét

Külföld, 2018.11.20

Egy amerikai szövetségi bíró átmeneti időre felfüggesztette Donald Trump elnök rendeletét, amellyel megtiltotta, hogy illegális határátlépők menedékkérelmet adhassanak be.

A döntést Jon Tigar bíró, a San Franciscóban lévő - és az amerikai politikában általában baloldaliként elkönyvelt - szövetségi bíróság tagja hozta meg.

Donald Trump november 9-én írta alá azt a rendeletet, amelynek értelmében az amerikai kormány megtagadja a menedékkérelem benyújtásának lehetőségét mindazoktól, akik illegálisan lépték át az amerikai határt. A jelenleg érvényben lévő törvények értelmében ugyanis csakis a kijelölt - szám szerint 26 - határátkelőhelyen lehet legálisan belépni az Egyesült Államokba.

Különböző civil szervezetek pert indítottak az elnöki döntés végrehajtásának megakadályozására. Tigar bíró mindazonáltal nem e perkérelmekre adott válaszként hozott döntést.

Elemzők rámutatnak: Donald Trump hasonlóképpen az elnöki felhatalmazásával élve korlátozta átmeneti időre bizonyos országokból a bevándorlást 2017-ben, azt a döntést is szövetségi bírák függesztették el, de végül az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság Donald Trumpnak adott igazat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!