Egy korábban bezárt román-ukrán közúti határátkelőhely megnyitásáról döntött a bukaresti kormány

Külföld, 2023.01.26

Egy csaknem 13 éve bezárt román-ukrán közúti határátkelő megnyitásáról fogadott el határozatot csütörtökön a bukaresti kormány.

A romániai Racovat és az ukrajnai Djakivci közötti határátkelő folyamatosan nyitva lesz a gyalogos forgalom, személygépkocsik, buszok és az áruszállítás előtt, ez utóbbi kategóriánál azonban kezdetben csak a rakomány nélküli teherautók, illetve üzemanyagot szállító tartálykocsik vehetik igénybe, mivel a közúti infrastruktúra még fejlesztésre szorul - magyarázta a kormányülés utáni sajtóértekezleten a román kormányszóvivő.

Dan Carbunaru hozzátette: a bukaresti döntés része azoknak az intézkedéseknek, amelyekkel Románia Ukrajnát és az orosz katonai agresszió által sújtott ukrajnai lakosságot segíti.

A Racovat és Djakivci közötti határátkelőt azért kellett bezárni, mert nem felelt meg a nemzetközi szabványoknak. A román közszolgálati televízió (TVR) egy két éve sugárzott riportja szerint a felújítást már 2017-ben elkezdték az erre a célra megítélt 3,5 millió euró európai uniós támogatásból, ám a munkálatokat csak a román fél fejezte be, az ukrán oldalon ugyanis az uniós pénzek felhasználása körül észlelt szabálytalanságok miatt le kellett állítani az építkezést.

Abban az időszakban a Csernovici terület Romániával közös mintegy 300 kilométeres határszakaszán egyetlen helyen, Szeretvásárnál lehetett közúton átkelni az ukrán-román határon, ami a TVR szerint megnehezítette a kapcsolattartást a Bukovina északi (ukrajnai) részén élő románok számára az anyaországi rokonsággal.

Tavaly novemberben a két miniszterelnök jelenlétében egy második közúti határátkelőt is megnyitottak ezen a határszakaszon. A Vicovu de Sus - Krasznoilszk az első olyan állandó jelleggel működő határátkelőhely, amely az orosz-ukrán háború kezdete óta Ukrajna és egy európai uniós tagállam között nyílt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!