Egy szövetségi fellebbviteli bíróság Donald Trump elleni perkeresetet utasított el

Külföld, 2019.07.10

Egy szövetségi fellebbviteli bíróság szerdán  elutasította azt a Donald Trump elleni perkeresetet, amelyben alkotmánysértéssel vádolták meg az elnököt.

A keresetet Maryland állam és Washington DC nyújtotta be két évvel ezelőtt, azt vélelmezve, hogy az elnök megsértette az amerikai alkotmány vonatkozó kiegészítését. Érvelésük szerint Donald Trump haszonra tesz szert azzal, hogy washingtoni szállodájában bel-és külföldi politikusokat és tisztségviselők szállnak meg.

A bíróság döntése értelmében a keresetet benyújtóknak nem volt illetékességük egy elnök elleni perben.

A döntést elemzők Donald Trump győzelmeként értékelik. A bíróság állásfoglalása egyben előrevetíti, hogy a többi, hasonlóan alkotmánysértést vélelmező perkereset szintén nehézségeknek nézhet elébe.

Trump azonnal Twitteren reagált. Mint írta: győzelmet aratott "az árnyékállam és a demokraták gerjesztette boszorkányüldözés ellen". "Nem pénzt csinálok, hanem jelentős összegeket veszítek azért a megbecsültségért, hogy szolgálok és nagyszerű munkát végzek az önök elnökeként" - fogalmazott mikroblogjában Trump.

A háromtagú bíróság nevében Paul Niemeyer bíró fogalmazta meg a taláros testület érvelését. Mint írta: pusztán feltevés, hogy tisztségviselők azért szállnának meg a washingtoni Trump-hotelban, hogy ezzel profitot termeljenek az amerikai elnöknek.

Az elegns Trump-hotel pár percre van a Fehér Háztól, és gyakori színhelye diplomáciai és republikánus rendezvényeknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!