Egy vatikáni bíboros állította vissza az áramszolgáltatást egy elfoglalt római lakóházban

Külföld, 2019.05.12

Konrad Krajewski bíboros, a szegényeket segítő pápai alamizsnahivatal vezetője leszerelte a villanyórák működését gátoló zárat, és újraindította az áramszolgáltatást az olasz főváros egyik, hajléktalan családok által elfoglalt lakóházában, ahol régóta nem fizették a fogyasztást - jelentette az olasz sajtó vasárnap.

Az épületben élők beszámolói szerint Krajewski bíboros szombat este látogatta meg a lakóházat. A pápai alamizsnahivatal vezetőjeként Konrad Krajewski rendszeresen felkeresi és segíti a Rómában élő szegényeket, betegeket, bajban levőket. Ebbe az épületbe játékokat vitt a gyerekeknek.

Amikor értesült, hogy az épületben május 6-án elzárták az áramszolgáltatást, és a lakók villany és meleg víz nélkül maradtak, Krajewski bíboros lement abba a pincehelységbe, ahol a főkapcsoló volt. Leszerelte a villanyórákat blokkoló zárakat, és újraindította az áramszolgáltatást. Konrad Krajewski elmondta a lakóknak, hogy papi szolgálata előtt villanyszerelőnek tanult.

Az olasz fővárosban, a lateráni Szent János-bazilika és a Termini pályaudvar közötti, korábban üresen álló lakóházat 2013-ban foglalták el hajléktalan családok. Az épületben mintegy 450-en élnek, köztük csaknem száz gyerek is. Az áramot azért zárták le, mert a lakóház nem fizetett a szolgáltatásért, és mintegy 300 ezer euró (több mint 100 millió forint) tartozást halmozott fel.

Az áramszolgáltató észrevette a szolgáltatás újraindítását, a rendőrséget küldte a helyszínre, de a lakók arra hivatkoztak, hogy a bíboros szerelte le az órákat blokkoló zárakat.

A vatikáni alamizsnahivatal közlése szerint Krajewski bíboros tettét az "emberség vezérelte", miután súlyos helyzettel találta magát szemben. Az egyházi hivatal hangsúlyozta, hogy Krajewski bíboros szükségesnek találta a beavatkozást a családok segítésére. Hozzátette, hogy a bíboros teljes tudatában van beavatkozása esetleges jogi következményeinek.

Az 55 éves Konrad Krajewski lengyel papot Ferenc pápa közvetlenül pápává való megválasztása után, 2013-ben nevezte ki az egyházfői hatáskörbe tartozó alamizsnahivatal élére. Az azóta bíborossá lett Krajewskiről köztudott, hogy rendszeresen járja az olasz főváros utcáit, elhagyott részeit a szegények, rászorulók segítésére: többek közt meleg ételt, ruhát, takarókat, de pénzt is oszt közöttük, valamint előre feltöltött telefonkártyákat, metrójegyeket, gyógyszereket. Krajewski bíboros szervezte meg a Szent Péter térnél a rászorulóknak működtetett zuhanyzót, borbélyt és orvosi rendelőt.

A "szegények bíborosának" nevezett Konrad Krajewski korábban úgy nyilatkozott, Ferenc pápa helyett cselekszik, mivel az egyházfő könnyen felismerhető, ezért nehezen hagyhatja el a Vatikánt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!