TV műsor

Egy fellebbviteli bíróság hozzájárult Trump beutazási tilalmi rendeletének részleges életbe léptetéséhez

Külföld, 2017.11.13

Egy fellebbviteli bíróság hozzájárult Trump beutazási tilalmi rendeletének részleges életbe léptetéséhez.

A döntést a San Francisco-i székhelyű fellebbviteli bíróság hozta meg, helyt adva a Trump-kormányzat keresetének, amely egy alsóbb szintű bírósági döntés hatálytalanítására vonatkozott. Az alsóbb szintű bírásági döntés felfüggesztette a beutazást tiltó elnöki rendeletet. A mostani döntés lehetővé teszi a kormányzatnak, hogy megtiltsa az Egyesült Államokba történő belépést hat ország állampolgárai számára akkor, ha a kérelmezőknek nincs rokonságuk és "formális dokumentumokkal" bizonyítható kapcsolatuk amerikai társaságokkal, például egyetemekkel amerikai földön. Az érintett országok: Csád, Irán, Jemen, Líbia, Szíria és Szomália.

Korábban Hawaii állam indított pert annak érdekében, hogy függesszék fel az elnöki rendelettel kimondott beutazási tilalmat. Hawaii arra hivatkozott: a szövetségi bevándorlási törvény nem ad felhatalmazást az elnöknek arra, hogy az említett hat ország polgáraira beutazási tilalmat mondjon ki. A honolului kerületi bíróság vezetője, Derrick Watson bíró - akit még az előző, demokrata párti elnök, Barack Obama jelölt a posztjára - helyt adott a keresetnek, s ezt mondta ki semmisnek hétfőn a szövetségi fellebbviteli bíróság. A semmisségi döntés nem vonatkozik a tilalomban szintén érintett Észak-Koreára és Venezuelára.

Donald Trump elnök három alkalommal hozott elnöki rendeletet beutazási tilalomról, az első után mindkét esetben módosított változatban. A harmadik, módosított változatot szeptember 24-én hozta, ám két bíró - Hawaiion és Marylandben - ezt is megtámadta. A marylandi alsóbb szintű bíróság döntését december elején tárgyalja majd a fellebbviteli bíróság.

Közben az igazságügyi minisztérium a kormányzat nevében az alkotmánybíróság szerepét ellátó legfelső bírósághoz is fordult az ügyben, ám a meghallgatások időpontját még nem jelölték ki.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!