Egyesült Államok: Minden eddigi rekordot megdönthet idén az illegális migránsok halálozási statisztikája

Külföld, 2021.08.30

Minden eddigi rekordot megdönthet 2021-ben a mexikói-amerikai határon átkelő illegális migránsok közötti halálozások száma - figyelmeztet az egyik konzervatív amerikai napilap hétfői cikke.

A The Washington Times beszámolója szerint amennyiben az idei határsértési trend folytatódik, az Egyesült Államok határőrsége adatai alapján megdőlhet a legtragikusabbnak számító 2005-ös év negatív halálozási rekordja, amikor 492 illegális határátlépő vesztette életét. Ugyanez ez az adat 2020-ban 253, 2019-ben pedig 300 volt.

A cikk hangsúlyozza, hogy csak az elmúlt 10 hónapban 383 személy halt meg az Egyesült Államok déli határszakaszán, miközben illegálisan igyekezett átlépni a mexikói-amerikai határt. Az áldozatok halálát többnyire az okozta, hogy vagy vízbe fulladtak, vagy lezuhantak a határon felépített magas betonfal-kerítésről, vagy kiszáradtak és szomjan haltak a tűző napon a határmenti sivatagos részeken. Illetve, egyre gyakrabban fordult elő, hogy autóbalesetben szörnyethaltak, amikor az amerikai határőrség gépkocsija üldözőbe vette a migránsokat szállító embercsempészeket, akik elvesztették az uralmukat a gépjármű felett.

A korábbi években szinte valamennyi haláleset az amerikai déli határőrség kilenc szektora közül háromban: a Tucson, a Laredo és a Rio Grande körzetekben történt. 2021-ben azonban már mind a kilenc szektorban 10 százalék felett növekedett a halálozások száma, és júliusban 71 halálesettel már a Rio Grande körzet tartotta a negatív rekordot.

Ronald Vitiello, az amerikai határőrség korábbi vezetője az okokat magyarázva rámutatott, hogy egyszerűen a nagy számok törvényéről van szó: mivel sokkal több illegális migráns érkezik a 3145 kilométer hosszú határszakaszra, ezért többen is vesztik életüket közülük.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!