Egymillió felett az egy évben forgalomba állított új terepjárók száma Németországban

Külföld, 2019.12.11

Egymilliónál is több új terepjárót és városi terepjárót (SUV) állítottak forgalomba az év eleje óta Németországban, amire soha korábban nem volt példa - írták német hírportálok szerdán a szövetségi közúti közlekedési hatóság (KBA) adatai alapján.

Az egymilliós határt novemberben lépte át az újonnan forgalomba helyezett terepjárók és SUV-ok száma, és a hónap végére elérte az 1 millió 30 ezret, ami 18 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Így ennek az autófajtának emelkedik a legnagyobb mértékben a népszerűsége. Valamennyi forgalomba állított új gépkocsit tekintve a terepjárók és SUV-ok aránya 31 százalékos az idén, ami ugyancsak történelmi csúcs.

Az utóbbi évtizedben kibontakozott trend alapján a terepjárók és SUV-ok részaránya 2025-re eléri az 50 százalékot az új autók között, mérséklődő növekedési ütem mellett pedig 2030-ra lesz meg az 50 százalék - nyilatkozott a legismertebb német ágazati elemző, Ferdinand Dudenhöffer.

Azonban egyelőre nem látszik trendforduló, annak ellenére sem, hogy egyre fontosabb ügynek számít a klímaváltozás elleni küzdelem. Így leginkább arra lehet számítani, hogy folytatódik a terepjárók és SUV-ok előretörése - tette hozzá a duisburgi-esseni egyetem (UDE) autóipari kutatóintézetének (Center Automotive Research - CAR) társigazgatója.

A KBA kimutatása szerint a 83 millió lakosú Németországban 64,8 millió gépjárműnek van forgalmi engedélye. A döntő többség - 47,1 millió darab gépjármű - személygépkocsi. Ezek átlagéletkora 9,5 év, a 2 évesnél újabb autók aránya 13,5 százalék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!