Egyszemélyes tiltakozások kezdődtek a Moszkvában a városi képviselőjelöltek bejegyzésének elutasítása ellen

Külföld, 2019.07.22

Egyszemélyes tiltakozások sorozata kezdődött meg hétfőn a moszkvai polgármesteri hivatalnál az ellen, hogy a fővárosi választási bizottság elutasította 57 ellenzéki és független jelöltaspiráns bejegyzését a szeptemberben esedékes helyi képviselői választásokkal kapcsolatban.

A független jelöltaspiránsok egyhetesre tervezett tiltakozássorozatának első napján a rendőrség átmenetileg előállította Ivan Zsdanov jogászt, az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által országosan ismertté tett Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány igazgatóját. A bíróság a héten fogja mérlegelni a regisztrálások elutasításának jogosságát, és az érintettek a tervek szerint a napokban találkoznak Ella Pamfilovával, az orosz Központi Választási Bizottság elnökével.

A jelöltaspiránsok azt állítják, hogy indulásukat mondvacsinált okokkal akadályozzák a velük szemben előítéletes hatóságok, a fővárosi választási bizottság szerint viszont a bejegyzésükhöz szükséges támogató aláírások között a nem hitelesek aránya meghaladta a törvényben előírt 10 százalékot. Hasonló elutasítások történtek egyébként Szentpéterváron is.

Szombaton Moszkvában tüntetést tartottak, amelyen Navalnij azt indítványozta, hogy július 27-én a tiltakozók vonuljanak a polgármesteri hivatal elé, és mindaddig maradjanak ott, ameddig a bejegyzési kérelmüknek nem tesznek eleget. A békés megmozduláson a szervezők szerint 22 ezren, a rendőrség szerint pedig 12 ezren vettek részt.

Szeptemberben az Oroszországi Föderáció 45 szövetségi régiójában 74 kampányt tartanak majd. Tizennyolc régióban a legmagasabb szintű vezető tisztségviselőket, 13-ban a regionális törvényhozás képviselőit, 22-ben adminisztratív központok önkormányzati képviselőit, 3-ban pedig ilyen központok vezetőit választják majd meg. A választópolgárok emellett az Állami Duma (a szövetségi parlament) négy egyéni választókörzetének sorsáról döntenek pótválasztáson.

A moszkvai választási bizottság a 45 fős fővárosi képviselőtestület tagjainak megválasztására 233 jelöltet regisztrált, közülük 171-en pártok képviseletében, 62-en pedig függetlenként kívánnak indulni. Az kizártak közül 18-an valamely párt színeikben 39-en pedig függetlenként kívántak rajthoz állni. Az elutasított aspiránsok között van mások mellett Ilja Jasin, a fővárosi Krasznoszelszkij kerület vezetője, Gennagyij és Dmitrij Gudkov volt képviselő, Szergej Mitrohin, a liberális Jabloko párt volt vezetője és Ljubov Szobol, aki Zsdanovhoz hasonlóan a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány munkatársa.

A legutóbbi, 2014-es fővárosi képviselői testületi választásból egyébként 107 személyt zártak ki.

A részvevői által láncban megtartott egyszemélyes tiltakozás a politikai véleménynyilvánítás elterjedt formája Oroszországban, mert nem kell hozzá előzetesen hatósági engedélyt kérni, mint tömegrendezvényekhez.

A Dozsgy ellenzéki tévécsatorna egyébként hétfőn közölte, hogy vasárnapra virradóra Szentpétervárom meggyilkolták Jelena Grigorjeva aktivistát. A 41 éves nő a háborúellenes és jogvédő tüntetések állandó részvevője volt Oroszország "északi fővárosában". A gyanúsított egy 40 éves baskíriai férfi. A híradás arról nem tett említést, hogy a bűncselekmény politikai indíttatású volt-e.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!