Egyszeri juttatásban részesítette Putyin a katonákat és a rendvédelmi alkalmazottakat

Külföld, 2021.08.31

Egyszeri, 15 ezer rubeles (mintegy 60 ezer forintos) juttatás kifizetését rendelte el szeptemberre Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A két vonatkozó, hétfőn aláírt és kedden kihirdetett rendelet szerint a cél az érintettek szociális védelme. A Kreml bírálói szerint az intézkedés valójában arra hivatott, hogy a kormányzó Egységes Oroszország pártra való szavazásra ösztönözze a fegyveres testületek és rendvédelmi tagjait.

Augusztus 24-én Putyin 10 ezer rubeles (mintegy 40 ezer forintos) egyszeri juttatás kifizetését rendelte el a nyugdíjasok számára, akiknek egy jelentős része megsínyli, hogy az infláció 6,5 százalék körül alakul a központi bank által előre jelzett 4 százalékos cél helyett. Az eredeti elképzelés szerint ezt az új összetételű parlament kormánypárti frakciójának kellett volna kezdeményeznie, ám az intézkedést előre hozták.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter szerint a juttatások kifizetése 500 milliárd rubelbe (mintegy kétezer milliárd forintba) kerül majd.

Az orosz választók szeptember 17-19. között fognak szavazni a szövetségi parlament alsóházának mandátumairól. Ezzel egyidejűleg kilenc régió vezetőjét közvetlenül, további háromét pedig közvetve választják meg, és eldől majd 39 regionális törvényhozás sorsa is.

Az év folyamán korábban Oroszországban elfogadtak egy törvényt, amely megtiltja, hogy a szélsőségesnek minősített csoportok, köztük a Kreml legismertebb - bebörtönzött - kritikusa, Alekszej Navalnij és szövetségesei indulhassanak a választásokon. Több ellenzéki hangvételű sajtóorgánumot idegen ügynöknek minősítettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!