Együttműködésről állapodott meg a Babes-Bolyai Tudományegyetem és Székelyudvarhely önkormányzata

Külföld, 2021.04.20

Együttműködési megállapodást kötött kedden a Babes-Bolyai Tudományegyetem és Székelyudvarhely önkormányzata.

A dokumentumot Daniel David rektor és Gálfi Árpád polgármester írta alá Kolozsváron. Az eseményt követő online sajtótájékoztatón Markó Bálint, a BBTE kihelyezett tagozataiért és a nem hagyományos oktatásért is felelős rektorhelyettese elmondta: a BBTE egy éve megválasztott vezetősége kiemelt feladatának tekinti, hogy tudásával, szakértelmével segítse a helyi közösségek fejlesztését.

"Ha a város igényli, mi segítünk!" - jelentette ki a rektorhelyettes. Megjegyezte: korábban hasonló egyezményt írtak alá Hargita megye önkormányzatával, és hamarosan Sepsiszentgyörggyel is megegyeznek.

A rektorhelyettes elmondta: Székelyudvarhelyt iskolavárosként tartja számon az erdélyi magyarság. Az egyetem székelyudvarhelyi kihelyezett tagozatán több mint 200-an tanulnak az óvónő- és tanítóképző alapszakon és mesteri tagozaton, és az egyetem posztgraduális informatikai képzést is nyújt a városban. Hozzátette: ha sikerül megszerezni az akkreditációt, már ez év őszétől, ha nem, akkor csak egy évvel később elindítják a székelyudvarhelyi informatika mesterképzést, és emellett az önkormányzat képzési igényeinek is igyekeznek eleget tenni.

Markó Bálint az MTI kérdésére cáfolta, hogy az egyetem székelyudvarhelyi terjeszkedési tervei azzal állnának összefüggésben, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) még nem indított székelyudvarhelyi képzéseket.

Gálfi Árpád polgármester arról beszélt, hogy szeretnék tartalommal kitölteni az aláírt egyezményt, mely által a jövő nemzedékek számára biztosítanak továbblépési lehetőséget.

Pálfi Kinga alpolgármester elmondta: Székelyudvarhelyen minden évben több mint 500 diák fejezi be a középiskolai tanulmányait. Közülük sokan Kolozsváron tanulnak tovább. Szeretnék helyben is biztosítani a továbbtanulás lehetőségét, elsősorban azok számára, akiknek nincsen lehetőségük Kolozsvárra költözni.

Az alpolgármester azt is hozzátette: Székelyudvarhelyen találkozik a város kereslete az egyetem kínálatával, hiszen nagy szükség lenne például a pedagógusok felkészítésére a digitális eszközhasználatra, és sok más rövid, alkalmi képzésre is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!