EJEB: Oroszországnak tízmillió euró kártérítést kell fizetnie a tömegesen kiutasított georgiai állampolgároknak

Külföld, 2019.01.31

Tízmillió euró kártérítés megfizetésére kötelezte Oroszországot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön a 2006 és 2007 között tömegesen őrizetbe vett és kiutasított georgiai állampolgárok számára.

A tbiliszi kormány szerint az orosz hatóságok 2006 szeptembere és 2007 februárja között több mint 4600 georgiai állampolgárt utasítottak ki Oroszországból, arra válaszul, hogy Georgiában letartóztattak négy feltételezett orosz kémet.

A strasbourgi törvényszék 2014-ben kimondta, hogy Oroszország a tömeges őrizetbe vételekkel és kiutasításokkal megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének több pontját is, például a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról, illetve az embertelen, megalázó bánásmód és a kollektív kiutasítás tilalmáról szóló cikkeket.

Csütörtökön pedig tízmillió euró kártérítést ítélt meg az EJEB az áldozatként elismert legalább 1500 georgiai állampolgár számára.

A verdikt szerint ezen összeget az elszenvedett jogsértés súlyosságával arányosan kell szétosztani a sértettek között. Azok, akiket "csupán" kiutasítottak, 2000 eurót kapnak majd, azokat, akik esetében emellé megállapítják még például az embertelen, megalázó bánásmód vagy a jogellenes fogva tartás tényállását, 10-15 ezer euró illet.

A kártérítés elosztásáért felelős mechanizmus felállításáért Georgia lesz felelős.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel.

Az EJEB jogerős határozatai kötelezőek mind a 47 részes állam számára. Moszkva azonban korábban bejelentette, nem fogja elismerni az európai emberi jogi bíróság ítéleteit, amíg vissza nem kapja szavazati jogát az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében, amelyet a Krím félsziget illegális elcsatolása miatt vontak meg 2014-ben.

Az Oroszország és Georgia közötti feszültség 2008-ban orosz győzelemmel végződő ötnapos háborúba torkollott két szakadár georgiai tartomány felett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!