El País: kiszámíthatatlan, hogy ki kerülhet kormányra Spanyolországban

Külföld, 2019.03.13

Kiszámíthatatlan, hogy a hat hét múlva esedékes parlamenti választások után ki kerülhet kormányra Spanyolországban - írta az El País című baloldali spanyol napilap szerdai elemzésében, amelyet több különböző közvélemény-kutató cég felmérését alapul véve készített.

Az újság a Celest-tel, a GAD3, a Invymark, a Metroscopia, a Sociométrica és a Simple Lógica kutatásai alapján úgy számolt: a választásokat a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerheti, de az önálló kormányzáshoz nem elegendő fölénnyel, amelyet a nagyobb baloldali pártok esetleges koalíciója sem biztosítana.

Hasonló helyzetet mutatnak az adatok a jobboldalon is a lap szerint, ahol a három nagy, várhatóan parlamentbe jutó párt közösen sem érné el a kormányalakításhoz szükséges 176 fős többséget a törvényhozásban.

Ha most lennének a választások, a PSOE a szavazatok 27,3 százalékára és 113 parlamenti mandátumra számíthatna. A konzervatív Néppárt (PP) 20 százalékos támogatással 75 képviselői helyet kapna.

Az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt 16,3 százalékos eredménye 58 mandátumot jelentene. A VOX radikális jobboldali erő 12 százaléknyi szavazattal és 38 képviselővel kerülne be a parlamentbe. Az Együtt képesek vagyunk rá (Unidos Podemos) baloldali párttömörülés a voksok 13,8 százalékával 36 mandátumot nyerhetne.

Az El País megállapítása szerint ezek az adatok azt mutatják, hogy a kormányalakításhoz szükség lenne a bejutó katalán és baszk nacionalista pártok támogatására is.

Az újság elemzésében felhívta a figyelmet arra, hogy akár egy kisebb szavazateltérés is teljesen megváltoztathatja a most felvázolt, patthelyzetet mutató képet.

Spanyolországban árpilis 28-án tartanak általános parlamenti választásokat. Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök azután határozott az előrehozott választások kiírása mellett, hogy a spanyol parlament elutasította a kormány idei költségvetési javaslatát, amelyre több mint húsz éve nem volt példa. A parlamenti ciklus eredetileg 2020 nyarán ért volna véget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!