Elbocsátottak négy moszkvai rendőrt egy tényfeltáró újságíró alaptalan megvádolása miatt

Külföld, 2019.07.16

Belső vizsgálat nyomán elbocsátották kedden a moszkvai rendőrség négy munkatársát, mert júniusban megkísérelték hamis bizonyítékok alapján rács mögé juttatni Ivan Golunov tényfeltáró újságírót.

Az orosz belügyminisztérium szerint az intézkedés a nyugat-moszkvai közigazgatási körzet rendőrparancsnokságát, azon belül a kábítószerosztály főmunkatársát, Gyenyisz Konovalovot és három munkatársát, Akbar Szergalijevet, Roman Feofanovot és Dmitrij Kozsanovot érinti.

A 36 éves Golunovot, a Meduza ellenzéki hírportál munkatársát június 6-án vette őrizetbe és bántalmazta a moszkvai rendőrség azt állítva, hogy hátizsákjában és lakásán kábítószert találtak. Az ügy széles körű, politikai hovatartozástól független felháborodást váltott ki Oroszországban. Felmerült ugyanis a gyanúja annak, hogy a hatóságok koholt vád alapján próbálták meg elhallgattatni az újságírót, aki cikkeiben gátlástalan uzsorásokról és egy, a temetkezési ágazatra rátelepedő szervezetről írt.

A bűnügyeknek az újságíró szerint moszkvai városi tisztségviselők és biztonsági szervek vezetői is részesei voltak. A kábítószerügyben Golunov mindvégig kitartott ártatlansága mellett. Az újságírót később kiengedték házi őrizetéből, az ellene emelt vádat pedig ejtette a bíróság.

A botrány nyomán Vlagyimir Putyin június 13-án leváltott két rendőrtábornokot: Andrej Pucskovot, a nyugat-moszkvai körzet parancsnokát és Jurij Gyevjatnyikot, a fővárosi kábítószerrészleg vezetőjét. Június 26-án lemondott Pucskov helyettese, Igor Petuhov, július 3-án pedig felfüggesztették beosztásából a nyugat-moszkvai rendőrparancsnokság kábítószerosztályának vezetőjét, Andrej Scsirovot.

A Golunov-ügyben a kiemelt esetekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) folytatja a vizsgálatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!