Elbukott az alkotmánybíróságon a román környezetvédelmi ügyészség létrehozását kimondó törvény

Külföld, 2020.09.30

A román alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította azt a jogszabályt, amelynek alapján létrehozták volna a falopások és erdőirtások meggátolására hivatott környezetvédelmi ügyészséget.

A testület szerdai ülésén hozta meg a döntést. A román szenátus június 16-án fogadta el a jogszabályt, amely szerint a környezetvédelmi ügyészség a legfőbb ügyészség egyik független részlegeként működik, akárcsak a korrupcióellenes, valamint a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni vádhatóság. Az új intézmény hatáskörébe került volna egyebek mellett az illegális fakitermeléssel, a környezetszennyezéssel és a védett területek állat- és növényvilágának elpusztításával kapcsolatos bűncselekmények.

A törvényt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói terjesztették be márciusban, arra hivatkozva, hogy Romániában túl hosszú ideig elhanyagolták, vagy éppenséggel tagadták a környezetszennyezéssel és klímaváltozással kapcsolatos súlyos gondokat. Úgy vélték, hogy a jóvátehetetlen károkat okozó környezetrombolás megfékezéséhez szigorú hatósági fellépésre van szükség. Szerintük azért kell külön intézményt létrehozni, mert az erdőirtás esetében rendszerszintű korrupció tapasztalható, ennek ellenére az utóbbi öt évben az erdőtörvény megsértéséért mindössze háromezer magánszemély ellen, "pitiáner falopásokért" indult eljárás.

A jogszabályt a kisebbségben kormányzó liberális kormány támadta meg az alkotmánybíróságon. Egyebek mellett azzal érveltek, hogy a beterjesztők nem jelölték meg a vádhatóság létrehozásához szükséges finanszírozási forrásokat, illetve vannak pontatlan megfogalmazások a bűncselekmények után kiszabható szankciók tekintetében.

Egyebek között ez a törvény volt az elmúlt hónapokban az egyik legfőbb kampánytéma, amely szembeállította a kormányzó PNL-t és az ellenzékben levő, ugyanakkor bizonyos kérdésekben a liberálisokkal együttműködő, rendszerkritikus USR-PLUS választási szövetséget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!