Életfogytiglani börtönt kapott a volt kínai elnök egykori bizalmasa csúszópénz miatt

Külföld, 2016.07.04

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte Hu Csin-tao volt kínai elnök-pártfőtitkár egykori közeli munkatársát, Ling Csi-huát az észak-kínai Tiencsin város bírósága, mert bizonyítottnak találta, hogy 77 millió jüan (3,3 milliárd forint) értékben csúszópénzt fogadott el - jelentette az állami média hétfőn.

A férfi külön 5 év börtönt kapott államtitkok törvénytelen úton történő megszerzéséért és négy évet hivatali hatalommal való visszaélésért. Az ítélet kihirdetésekor elhangzott: figyelembe vették a vádlottnak a zárt ajtók mögött június 7-én lefolytatott tárgyaláson elhangzott védekezését.

A Hszinhua állami hírügynökség jelentése szerint a tárgyaláson a megvesztegetők közül ketten tanúskodtak Ling ellen, és a feleségét is tanúként hallgatták meg.

Az 59 éves Ling a volt elnök Hu Csin-tao jobbkezeként vált közismertté. Pályája szépen ívelt felfelé, de kisiklatta, hogy fia halálos kimenetelű balesetet okozott Ferrarijával (ebben maga is életét veszítette). Linget ezután 2012-ben leváltották miniszteri szintű posztjáról, és a pártadminisztrációban kapott egy kisebb beosztást.

2014 végén, immár jóval azt követően, hogy Hszi Csin-ping jelenlegi elnök meghirdette korrupció elleni kampányát, vizsgálat indult Ling ellen "súlyos fegyelemsértés", vagyis korrupció miatt. Addigra már elterjedt, hogy számos rokonát, így két bátyját, valamint hozzá és családjához közel álló személyeket már korábban vizsgálat alá helyezték. Ling idősebb bátyja Senhszi tartományban volt a népfront alelnöke.

Linget tavaly júliusban kizárta tagjai közül a Kínai Kommunista Párt, és ezzel szabad utat engedtek ügyében a polgári igazságszolgáltatásnak. Letartóztatták, ügyében megkezdték a nyomozást.

Megfigyelők szerint Hszi Csin-ping számára azért fontos, hogy korrupcióellenes kampánya során a magas rangú kádereknek, köztük Lingnek is a körmére nézzen, mert ezzel kívánja kifejezni, hogy a felső vezetés tagjai sem élveznek védettséget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!