TV műsor

Életfogytiglanra ítélték egy németországi politikai gyilkosság elkövetőjét

Külföld, 2021.01.28

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték csütörtökön az utóbbi évek egyik legsúlyosabb németországi politikai bűncselekménye, egy Hessen tartományi helyi politikus elleni gyilkosság elkövetőjét.

A frankfurti tartományi felsőbíróság ítélete szerint a 47 éves férfinak a lehető legsúlyosabb büntetés, tényleges életfogytiglani szabadságvesztés jár, amiért megölte Walter Lübcke kereszténydemokrata (CDU) politikust, a Kassel kerületi tartományi államigazgatási hivatal vezetőjét.

A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Stephan E. néven azonosított politikusgyilkos - aki a bíróság előtt beismerte tettét - így az első tizenöt év letöltése után sem szabadulhat feltételesen a fegyházból.

Stephan E. 2019. június 2-án egy fejlövéssel kivégezte Walter Lübckét, aki éppen családi házának kertjében pihent.

A bűncselekményt Németország második világháború utáni történetének első szélsőjobboldali indíttatású politikai gyilkosságaként tartják számon.

Az áldozat 2015-ben vált szélesebb körben ismertté, annak révén, hogy erőteljesen kiállt az országba érkező menedékkérők befogadása mellett, és élesen bírálta a menedékkérők előli elzárkózást pártolókat. A 65 éves korában megölt helyi politikus állásfoglalása heves bírálatokat váltott ki, halálos fenyegetéseket is kapott.

Gyilkosa büntetett előéletű, korábban a neonáciként számon tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) aktivistája volt, és 2009-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert részt vett a Szakszervezetek Országos Szövetsége (DGB) egy május 1-jei felvonulása elleni szélsőjobboldali támadásban.

A hatóságok a gyilkosság közvetlen indítékaként azt állapították meg, hogy a szélsőjobboldali, idegenellenes nézeteket valló elkövető felháborodott az áldozatnak a menedékkérők befogadásáról szóló 2015-ös kijelentésein.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!