Elfogadta a román képviselőház a fekete-tengeri földgáz kitermelését lehetővé tevő törvényt

Külföld, 2018.10.24

Elfogadta a román képviselőház a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvényt szerdán, amelyet korábban Klaus Iohannis államelnök visszaküldött a törvényhozásnak.

A tervezet elfogadását 170 képviselő támogatta, hárman ellene szavaztak egy tartózkodás mellett.

A jogszabály első változatát már július elején megszavazta a parlament, ám az elnök augusztus elején visszaküldte azzal érvelve, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely hosszú távon méltányosan osztja el a hasznot az állam és a beruházók között. A beruházók nehezményezték a feltételek szigorítását, ami csökkentette a kitermelés nyereségességét.

A most megszavazott jogszabályban az elnök észrevételeit részben elfogadták, így a földgázt kitermelő vállalatokkal szemben alkalmazott járadék nem fog változni a kitermelés idején, ugyanakkor a vállalatoknak a gáz felét a romániai energiatőzsdén kell értékesíteniük.

A román kormánypártok becslése szerint a földgáz kitermeléséből származó haszon mintegy fele az államé marad, amivel a korábban a szigorúbb változatot javasoló fő kormányerő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) is elégedett.

A jogszabályt még Klaus Iohannisnak is ki kell hirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen.

A Fekete-tengerben több talapzatban is jelentős földgázlelőhelyet találtak, amelyekből a hatóságok becslése szerint Románia évi 18-20 milliárd köbméterre növelheti a jelenlegi 11 milliárd köbméteres éves földgázkitermelését. Az egyik talapzat a Neptun, amelyet az amerikai Exxon és az osztrák OMV Petrom termelhet ki.

A fekete-tengeri földgázról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalt február elején Bukarestben, és bejelentette: 2022-től lehetőség nyílik jelentős mennyiségű fekete-tengeri gáz Magyarországra szállítására, miután magyar vállalatok kötötték le a gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!