Elfogadta a román kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet

Külföld, 2017.12.06

Elfogadta a román kormány a jövő évi költségvetés tervezetét, amely 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,97 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

Ionut Misa pénzügyminiszter a kabinet szerdai ülésén kijelentette: a büdzsé tartalmazza a jövő évben tervezett bér- és nyugdíjemeléseket is.

A kiadások legnagyobb részét, a bruttó hazai termék (GDP) 10,9 százalékát a szociális juttatások teszik ki, amelyek elérik a 98,6 milliárd lejt (21,4 milliárd euró). A költségvetésben az összkiadásokat 314,5 milliárd lejre (68,3 milliárd euró) tervezték.

A bérköltségek a GDP 8,9 százalékát teszik ki. A kormány 38,5 milliárd lejt (8,36 milliárd euró) - a GDP 4,2 százalékát - tervezi közberuházásokra fordítani. A katonai kiadások a jövő évben is elérik a GDP 2 százalékát.

Mihai Tudose miniszterelnök elmondta, hogy az 5,5 százalékos gazdasági növekedés óvatos becslés, szerinte a büdzsé megfelelően van összeállítva. Közölte: kormánya az oktatást, az egészségügyet és a beruházásokat tekinti kiemelt célnak 2018-ban. Megjegyezte, Románia GDP-je várhatóan a jövő évben először fogja meghaladni a 200 milliárd eurót.

Liviu Voinea, a Román Nemzeti Bank kormányzó-helyettese a héten bírálta a kormányt, amiért csaknem 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt tűzött ki célul. Szerinte alacsonyabbra lenne szükség, mert a gazdaság növekedési üteme megalapozatlan.

A kormány több olyan intézkedést is elfogadott szerdai ülésén, amelyek a kiadások korlátozására irányulnak. Így egyebek mellett létszámstopot rendeltek el a közszférában a jövő év végéig, az állami intézményeknek pedig 10 százalékkal kell csökkenteniük a fenntartásukra, valamint a különböző javak és szolgáltatások beszerzésére szánt pénzkeretet.

A tervezetről még a parlamentnek is döntenie kell.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!