Elhunyt a pekingi német nagykövet, Berlin szerint halála nem függ össze munkájával

Külföld, 2021.09.06

Röviddel a hivatalba lépése után elhunyt Németország pekingi nagykövete, a kancellár, Angela Merkel bizalmasai között számon tartott diplomata halála a külügyminisztérium szerint nem függ össze külszolgálati munkájával - írták hétfőn német hírportálok.

Jan Hecker augusztus végén foglalta el állomáshelyét, és vasárnap váratlan hirtelenséggel elhunyt.

Heiko Maas külügyminiszter szerint semmi nem utal arra, hogy az 54 éves diplomata halála kapcsolatban állna munkájával.

"A haláleset körülményei alapján nincsenek arra utaló jelek, hogy Jan Hecker halála bármilyen módon összefüggne nagyköveti tisztségével" - emelte ki a miniszter hétfői nyilatkozatában.

Jan Hecker halála "mindannyiunk számára nagy sokk, teljesen felkészületlenül ért bennünket" - mondta a német diplomácia vezetője, hozzátéve, hogy a minisztériumban mindenkinek nehéz felfogni, hogy mennyire hirtelen halt meg egy ember, "akivel nemrég még igazán nagy és fontos kérdéseken dolgoztunk".

Hangsúlyozta, hogy a diplomatáknak is van joguk a magánélethez és a zavartalan gyászhoz.

Angela Merkel kancellár közölte, hogy Jan Hecker halálával egy "nagyra becsült, mély emberséggel és kiemelkedő szakértelemmel rendelkező tanácsadó elvesztését" gyászolja.

"Hálával gondolok együttműködésünkre, és örülök, hogy az évek során ilyen szoros kapcsolatban lehettem vele" - írta.

Jan Hecker jogász volt, 1999-től 2011-ig a belügyminisztériumban dolgozott, majd a szövetségi közigazgatási bíróság bírája volt. Angela Merkel 2015 őszén hívta a kancellári hivatalba dolgozni, a migrációs válság miatt felállított menekültpolitikai koordinációs munkacsoport vezetését bízta rá. 2017-től a külpolitikai, biztonságpolitikai és nemzetközi fejlesztési ügyekért felelős osztályt vezette.

Ő volt a kancellár első olyan külpolitikai tanácsadója, aki nem a klasszikus diplomáciai karriert futotta be. Pekingi nagyköveti kinevezése megfigyelők szerint a folytonosságot volt hivatott biztosítani a német-kínai kapcsolatokban a szeptember 26-ai szövetségi parlamenti (Bundestag-) választással és Angela Merkel visszavonulásával kezdődő időszakban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!