Elindította az újabb függetlenségi népszavazás kampányát a skót miniszterelnök

Külföld, 2022.06.14

Hivatalosan elindította az újabb függetlenségi népszavazás kampányát kedden a skót miniszterelnök. Nicola Sturgeon kijelentette: a skót kormány szándékai szerint a referendumot 2023 végéig meg kell tartani.

Skóciában 2014-ben már tartottak egy népszavazást a függetlenné válásról, de akkor a résztvevők 55 százaléka még arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától.

Az újabb népszavazás kiírása azonban ismét folyamatosan napirenden van, különösen a brit EU-tagságról hat évvel ezelőtt tartott népszavazás óta, amelyen országos átlagban szűk, 51,89 százalékos többség a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a további EU-tagságra szavazott.

Nicola Sturgeon, a Skóciában kormányzó függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője azóta sokszor hangoztatta azt a véleményét, hogy az EU-népszavazás eredménye miatt elengedhetetlenné vált az újabb skót függetlenségi referendum, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London "kirángatta" az Európai Unióból.

Sturgeon hasonló érveléssel indította el keddi edinburghi sajtótájékoztatóján az újabb függetlenségi népszavazás kampányát. Kijelentette: ha a skót választók 2014-ben tudták volna, hogy a későbbi években az Egyesült Királyság milyen irányt vesz, már az akkori népszavazáson a függetlenné válásra szavazott volna a többség.

A skót kormányfő határozott igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy várakozása szerint 2023 végéig meg lehet-e rendezni az újabb függetlenségi népszavazást.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a referendumot kizárólag törvényes és demokratikus keretek között lehet előkészíteni és megtartani.

Hozzátette: ennek megfelelően készen áll a tárgyalásokra Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnökkel az újabb skóciai függetlenségi népszavazás törvényi feltételeinek kialakításáról.

Johnson azonban már többször is határozottan elvetette az újabb referendum kiírását, azzal érvvel, hogy Nicola Sturgeon és elődje, Alex Salmond előző skót miniszterelnök személyes ígéretei szerint a 2014-ben tartott népszavazás eredménye egy teljes nemzedéknyi időre szól.

Nicola Sturgeon ugyanakkor a keddi kampányindítón kijelentette: a skót választók egyértelmű felhatalmazást adtak a függetlenségi népszavazás újbóli kiírására, amikor a tavaly májusi skóciai parlamenti választáson a függetlenséget pártoló erőket juttatták többségbe.

Az SNP-nek és a Zöldeknek együtt 72 képviselőjük van a 129 tagú skót törvényhozásban, és a zöldpárt is egyértelműen elkötelezte magát az újabb függetlenségi népszavazás megtartása mellett a jelenlegi parlamenti időszak végéig.

A skót kormány kedden közzétett egy tanulmányt is, amely a függetlenné válás mellett szóló indokokat sorolja. A pontokba szedett érvek között szerepel, hogy a Skóciával összehasonlítható adottságú független országok "gazdagabbak, egyes esetekben jóval gazdagabbak", mint az Egyesült Királyság, jövedelmi egyenlőtlenségeik kisebbek, a szegénységben élők aránya alacsonyabb, gazdasági termelékenységük és üzleti beruházásaik értéke ugyanakkor kivétel nélkül magasabb.

A skót kormány a következő hetekben további hasonló tanulmányok közzétételét tervezi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!