TV műsor

Elindította téli segélyprogramját az Ökumenikus Segélyszervezet Kárpátalján

Külföld, 2019.11.13

Rászoruló családoknak és egyedülálló időseknek szánt élelmiszercsomagok és téli tüzelő kiszállításával elindult szerdán Beregszászon és környékén az Ökomenikus Segélyszervezet téli kárpátaljai segélyprogramja, amelynek keretében a segélyszervezet kárpátaljai kirendeltsége 9 millió forint értékben támogat nehéz szociális helyzetben lévő embereket.

A segélyprogram kezdeteként Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke személyesen adott át tartós élelmiszerekből, vitaminkészítményekből, gyerekjátékokból álló segélycsomagokat és fél-fél tonna téli tüzelőt rászoruló sokgyermekes családoknak és egyedülálló időseknek Beregszászon és a hozzá közeli Mezőkaszonyban.

A segélyprogram előzményeiről Lehel László az MTI-nek nyilatkozva elmondta, a segélyszervezet október 31-ig tartó kampánya idején 31 ezren tárcsázták a 1353-as adományvonalat 7,7 millió forintot ajánlva föl a kárpátaljai rászorulók támogatására. Egyéb módon további 1,1 millió forint érkezett be, és az így összegyűlt közel 9 millió forintból az Ökumenikus Segélyszervezet most elindította kárpátaljai téli segélyprogramját - tette hozzá. Hangsúlyozta, Kárpátalján igen nagy szükség van a segítségre a súlyos gazdasági és szociális helyzet miatt, nagyon sok nyugdíjasnak ugyanis 15-20 ezer forintnak megfelelő összegből kell megélnie, ami rendszerint még gyógyszerre sem elegendő, és hasonlóan nehéz helyzetben vannak a sokgyerekes családok. Fontos - emelte ki -, hogy az Ökumenikus Segélyszervezetnek, amely több mint 20 éve folytat rendszeres tevékenységet Kárpátalján, olyan támogatói vannak mint az MVJSZ, a Szerencsejáték Zrt., az MKB Bank és Meditop Kft.

Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai-kárpátaljai kirendeltségének a vezetője az MTI-nek kifejtette, a téli segélyprogram első körében az egyedülálló idősek mellett 46 olyan nehéz sorsú család kap bőséges élelmiszercsomagot és fél-fél tonna biobrikettet, ahonnan a gyerekek részt vesznek a segélyszervezet fejlesztő foglalkozásain. A kampány során összegyűlt pénzből karácsonyra közel 800 rászoruló gyermeknek juttatnak majd ajándékcsomagot, és jövőre 126 alkalommal szerveznek fejlesztő foglalkozást közel 60 hátrányos helyzetű gyermek számára - mondta.

A kirendeltség-vezető azt is elmondta, hogy Kárpátalján egyre nagyobb méreteket ölt az elszegényedés, mind több idős ember kerül kilátástalan helyzetbe a nagyon alacsony nyugdíjak és a fiatal hozzátartozók külföldre távozása miatt. Gerevich János köszönetet mondott az Ökumenikus Segélyszervezet támogatóinak, köztük azoknak, akik felhívták a 1353-as adományvonalat.

Szita Károly az MTI érdeklődésére az általa Kárpátalján tapasztalt helyzetről elmondta, sok gyermeknek van szüksége támogatásra, hogy óvodába és iskolába tudjanak járni, meglegyen a napi betevőjük, legyenek tanszereik, míg az idős embereknek, hátrányos helyzetű családoknak az élelmiszer mellett téli tüzelőre is szükségük van, mert a nyugdíjból, fizetésből erre egyáltalán nem futja. Az MVJSZ, azaz a magyar nagyvárosok több mint 100 millió forintnyi támogatást juttattak Kárpátaljára az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével - emlékeztetett, jelezve, hogy jövőre is folytatni fogják a kárpátaljai rászorulók támogatását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!